Romanul vrea sa fie proprietar

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Conform ultimelor statistici efectuate de institutiile de specialitate, nu mai putin de 97% dintre romani sunt proprietari, dorinta de a achizitiona o locuinta fiind poate cel mai important motor motivational al unui popor prea mult timp privat de dreptul de proprietate.

In ciuda faptului ca efortul financiar implicat de acest proces de improprietarire poate fi cel putin solicitant, romanul se da peste cap pentru a achizitiona cel putin o locuinta inainte de a trece in nefiinta. In raport cu stilul de viata occidental, aceasta obsesie este aproape inexplicabila.

Desigur, nu in orice moment al vietii tale nu este un moment potrivit pentru e deveni proprietar. Daca esti tanar, sa spunem intre 20 si 30 de ani, s-ar putea sa nu fi norocos, sa zicem cu o familie instarita, cu o avere mostenita, cu un job foarte bine platit astfel incat sa iti permita sa devii proprietar. Poate nu iti permiti nici macar un credit la o banca. Dar este intotdeauna mai bine sa investesti in viitorul tau, intr-o posesiune a ta, decat sa platesti o taxa pentru a folosi un bun al altuia pe o perioada determinata si nici macar nu iti ramane tie la final.“, explica Luciana Petrescu, director general Net Worth Advisory.

Acest comportament unidirectional al romanului este o reactie psiho-sociala prea putin constienta la realitatile comunismului. Iata de ce motivatiile de factura economica sunt irelevante.

Casa proprietate personala este un vis al unui popor care a trait 50 de ani in comunism. Suntem ca niste copii care nu au voie sa manance bomboane, dar care apoi au scapat intr-un magazin de dulciuri. Asa ne-am apucat noi sa cumparam, imediat ce am putut, orice, oriunde, la orice pret.“, spune sociologul Dragos Serban.

Desi acest comportament poate parea iresponsabil si economiceste inoperant, adevarul este cu totul altul. Conform specialistilor, dorinta de improprietarire a romanului se inscrie in categoria comportamentelor motivationale.

Decizia de cumparare nu e o tara. A dori sa fii proprietar nu este un defect, este pur si simplu o ratiune economica mult mai buna daca gandesti pe termen lung. E normal sa speri la mai mult si la mai bine. Asta ar trebui sa ne motiveze sa fim mai ambiriosi, mai muncitori, sa gandim mult mai rational si mai economic. Pentru ca pana la urma, in fiecare om este adanc intiparit instinctul de supravietuire, care are cateva nevoie de baza de acoperit: mancare si adapost. Este mai normal sa vreau sa am adapostul meu in care sa ma ascund, chiar daca nu am bani de un pantof nou sau de un concediu in strainatate. Insa am acele nevoi de baza acoperite.“, adauga reprezentantul Net Worth Advisory.

Acestea fiind spuse, specialistii de toate facturile ne recomanda sa cautam acel plus de calitate necesar unei existente cel putin decente, simpla dorinta de improprietarire fiind inoperanta.

Mai degraba ar trebui sa se faca un efort care sa raspunda nevoii actuale din piata. Fie ca este vorba de proprietate sau chirie, toate produsele ar trebui sa aiba un anume standard, un anume pret, anume facilitati. Pentru ca daca este sa vorbim despre timpuri moderne, post-comuniste, nu ar trebui sa mai vorbim despre blocuri in mizerie, nu ar trebui sa mai existe blocuri noi, care sa se surpe dupa sapte ani de zile sau mai putin si se fac reparatii repede, sa nu vada proprietarii care au dat sute de mii de euro pe proprietate.“, incheie Luciana Petrescu, director general Network Advisory

Sursa: Imopedia.ro

Echiba BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *