Romanii cauta apartamente cu 2 camere

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Conform unui sondaj de opinie realizat de reprezentantii BCR, nu mai putin de 45% dintre romanii interesati de programul Prima Casa 4 vor sa cumpere apartamente cu doua camere, situate in imobile construite dupa anul 1977.

Se pare ca doar 22,64% dintre cei intervievati intentioneaza sa achizitioneze o locuinta cu de la sine putere, exprimandu-si cat se poate de clar neincrederea in proiectul de creditare initiat de autoritatile guvernamentale.

In ceea ce priveste avansul solicitat de institutiile financiare care faciliteaza tranzactiile imobiliare, 47,5% dintre respondenti au spus ca nu sunt dispusi sa dea mai mult de 10% din valoarea locuintei.

In aceasta ordine de idei, doar 5,28% dintre cei intervievati dispun de un capital financiar suficient de mare pentru a le permite sa contracteze un apartament cu un avans mai mare de 25%.

Unul dintre criteriile majore in alegerea locuintei este pozitia acesteia in raport cu mijloacele de transport. Nu mai putin de 60% dintre potentialii clienti cauta o locuinta intr-o zona semicentrale, in jur de 15% multumindu-se doar cu apartamente situate in zonele centrale.

Potrivit raportului efectuat de reprezentantii BCR, doar 6% dintre respondenti cauta locuinte in zonele din afara orasului.

Sa nu uitam, insa, ca cei intervievati nu sunt reprezentativi pentru intreaga populatie a Romaniei, cei mai multi potentiali clienti preferand sa astepte vremuri mai bune.

Adevarul este ca Prima Casa 4 si-a pierdut din atractivitate.

Daca e sa creditam diversele declaratii mai mult sau mai putin oficiale, ne putem astepta la un „deces” banal si lent al acestui proiect initiat de autoritatile guvernamentale, totul depinzand de calitatea implicarii institutiilor financiare si de interesul manifestat de cetatenii romani.

Subliniem, in aceasta ordine de idei, precautia excesiva a potentialilor clienti, precautie generata de actualul context economic si de predictiile sumbre lansate de vocile avizate.

Chiar daca bancile ar alege sa depuna eforturi suplimentare in cadrul acestui program de creditare, situatia ar ramane relativ neschimbata. Cetateanul roman a decis sa nu-si asume riscuri inutile si sa astepte vremuri mai stabile.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa asteptam „trecerea in nefiinta” a unui proiect care si-a pierdut din relevanta.

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *