ROBOR a fost înlocuit cu un nou indice de referință. Cum vor fi influențate creditele?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Guvernul României a decis de înlocuiască indicele de piaţă ROBOR din formula de calcul a ratelor de dobândă pentru creditele în lei cu un indice de referință calculat în funcție de dobânda medie a tranzacțiile interbancare.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

Noul indice IRCC se aplică la creditele în lei: credite de consum, credite imobiliare, carduri de credit și descoperirile de cont. E vorba însă de creditele noi și eventual de refinanțări, dacă se ajunge la un acord în acest sens cu banca

Noul indice de referinţă se aplică creditelor noi acordate, la refinanțarea creditelor aflate în derulare dar și contractelor aflate în derulare cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit.

“La sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai au fost mai multe zile în care nu s-au putut prelua solicitări noi de credit datorita modificărilor care s-au operat în sistemele bancare pentru introducerea noului indice. În același timp băncile vor aplica noul indice și pentru creditele aflate în analiza care nu au avut la sfârșitul lunii aprilie status-ul “aprobat”. Totuși în această situație în majoritatea cazurilor s-a păstrat marja băncii pe care a fost introdusă inițial cererea de credit.” a declarat Camelia Nariță, Chief Credit Adviser.

Vor scădea ratele odată cu introducerea noului indice?

Chiar dacă Ministrul Finanțelor anunța că principalul motiv pentru care s-a decis înlocuirea ROBOR este scăderea ratelor, s-a dovedit că realitatea este puțin diferită. În primul rând, noul indice se aplică noilor credite. Românii care au deja credite trebuie să apeleze la refinanțare, sau să încerce o negociere cu banca. Cele mai multe credite în lei sunt contractate în cadrul programului Prima Casă, program care nu presupune posibilitatea unei refinanțări. În aceste cazuri, ratele de dobândă vor fi calculate tot pe baza indicelui de dobândă ROBOR. Surse din guvern au declarat însă că băncile vor chema la negocieri toți cei 200.000 de clienți incluși în Programul Prima Casă.

Pe termen lung însă, noul indice ar putea să ajungă la nivelul ROBOR sau chiar să îl depășească. Se înlocuiește un indice de piață cu un alt indice de piață, astfel că este greu de prevăzut care va fi valoarea acestuia, la fel ca în cazul ROBOR. Ambii indicii sunt influențați de evoluțiile pieței.

Pentru început, noul indice de referință pentru creditele acordate consumatorilor, IRCC, a fost calculat la 2,36%. Un nivel mai mic decât indicele ROBOR, care în aceeași perioadă a anului, adică trimestrul IV 2018, era de 3,2%. Deci, IRCC este mai mic cu 0,9 puncte procentuale decât ROBOR. Însă această situație se poate schimba.

Cum vor fi influențate creditele de noul indice?

Noul indice nu pare să aducă schimbări majore în ceea ce privește creditele. Cele mai multe dintre bănci care aplică noul indice au ridicat în compensare procentul suplimentar aplicat. Sunt ridicări ale marjelor de 0,3-0,6%. În acest caz, diferențele între rate după schimbarea indicelui nu sunt semnificative, cu siguranță nu la nivelul optimist anunțat de la nivelul guvernului, de înjumătățire a ratelor.

”Încă nu este clar dacă modificările pentru clienții care au deja credit în derulare vor implica costuri din partea clienților. Refinanțarea ca și proces implica costuri- inclusiv notariale, iar până acum modificările de costuri în cadrul aceleași bănci, pe parcursul derulării contractului de credit, implicau un act adițional la contractul de ipoteca și o noua verificare a veniturilor.” susține Camelia Nariță, Chief Credit Adviser.

Vrei un credit? Te ajutăm gratuit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *