Proprietarii caselor “luate” de inundatii nu primesc despagubiri

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Reprezentantii Ministerului Administratiilor si Internelor ne informeaza ca autoritatile guvernamentale nu vor mai despagubi proprietarii caselor „avariate” de inundatii. Avand in vedere ca Romania trece printr-o scurta dar intensa perioada „diluviala”, aceasta stire nu este deloc de bun augur.

Cei care au intarziat, dintr-un motiv sau altul, cu achitarea sumelor pentru asigurarile obligatorii, risca sa fie pusi in situatia de a se descurca pe cont propriu.

Statul nu a mai dat si nu va mai da despagubiri pentru locuintele afectate de inundatii. Legea nu ne permite. Pentru case nu mai dam despagubiri“, a declarat Mihai Capra, secretar de stat MAI.

Autoritatile au sistat plata despagubirilor pentru romanii afectati de inundatii, dupa ce a intrat in vigoare, anul trecut, pe 15 iulie, legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor.

Scopul legii privind asigurarile obligatorii pentru locuinte chiar acesta a fost de la inceput, si anume ca statul sa nu mai plateasca de la buget despagubiri in cazul producerii riscurilor asigurate. Nicio primarie nu va trece peste lege“, a explicat Marius Bulugea, presedintele PAID.

In ceea ce priveste aceste asigurari obligatorii, situatia este cel putin dramatica.

Din cele 496.672 de polite de asigurare obligatorie locuintelor încheiate, 76% au fost in mediul urban iar restul, de 24%, in mediul rural. Nu credem ca statul va putea interveni din punct de vedere financiar pentru a ajuta populatia in cazul producerii unei catastrofe naturale. Populatia din Romania are un comportament de asistat social. Datoria de a ne proteja bunurile este o datorie personala, care nu revine statului. Daca populaţia considera ca aceasta asigurare reprezinta o taxa, inseamna ca programul nu va avea sansa de reusita“, a declarat Bulugea.

Se pare ca rata cea mai mare de asigurati a fost inregistrata in Bucuresti (23%). Muntenia ocupa locul al doilea, cu 18% din locuinte asigurate, iar Transilvania si Moldova se afla pe locul al treilea, cu cate 15% din locuinte asigurate. Codasii topului sunt Dobrogea (9%), Banat (6%), Oltenia (5%), Crisana (4%), Bucovina (3%) si Maramures cu 2%.

Situatia este cu adevarat dramatica, in special daca luam in calcul ca termenul-limita impus de Ministerul Administratiei si Internelor este data de 15 iulie 2011. Cei care nu stiu, sunt informati acum: amenzile pentru ne-asigurati vor fi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Intarzierea crasa a cetatenilor romani este si nu este explicabila. Viata este grea, preturile a tot ceea ce se vinde legal au ba sunt mult prea mari pentru buzunarele noastre, iar taxele si impozitele ne ucid lent si sigur. Cu toate acestea, sumele solicitate nu sunt imposibil de mari: 20 de euro pentru locuintele de tip A (structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si 10 euro pentru locuintele de tip B ( pereti din materiale nesupuse tratamentelor termice si/sau chimice).

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *