„Prima casa 2“ a vandut cu 63% mai putin in 2010

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Programul guvernamental de „asistenta” in cumpararea unei locuinte ar putea esua din cauza reducerii veniturilor beneficiarilor Si clientii din afara sistemului de finantare cu garantii de stat risca sa piarda avansurile platite pentru imobilele precontractate
Diminuarea veniturilor unei im­por­tante parti din populatia tarii strica nu doar planurile dezvoltatorilor imo­bili­ari, ci si programele sociale gu­ver­na­men­tale, cum este si „Prima casa 2”. In po­fida perfectionarii si eficientizarii mer­sului birocratic al programului, ofer­ta imobiliara ce poate fi accesata prin instrumentele de finantare puse la dis­po­zitie de catre guvern in cadrul pro­gra­mului „Prima casa” este tot mai putin cautata.

Statistica oficiala privind nu­ma­rul de locuinte contractate cu garantie de stat ne spune ca prin programul „Pri­ma casa 2”, in anul in curs, au fost van­dute cu 63% mai putine locuinte com­parativ cu anul 2009. Astfel, daca anul trecut, cifrele Fondului National de Ga­rantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) indicau un numar de 18.000 de contracte de creditare semnate cu garantie de stat (aproximativ 9.000 de unitati locative/6 luni), in primele sase luni ale aces­tui an au bene­ficiat de acest program doar 3.200 de familii.

Totodata, desi programul a fost mo­di­ficat in vederea stimularii cum­pararii de locuinte noi, procentul acestora in nu­marul total de contracte de imprumut cu garantie de stat a scazut de la circa 30% la 10%, in timp ce ponderea locuintelor vechi a crescut de la 70% la aproximativ 90%. In schimb, in ceea ce priveste dimensiunea locuintelor preferate, ca si in 2009, mai mult de jumatate din creditele res­pec­tive au fost pentru apartamentele de doua camere, un sfert pentru trei ca­mere si 15% pentru garsoniere. Lo­cuintele mari au fost alese de numai 6% dintre cumparatori, iar casele pe pamant – de doar 3% dintre beneficiari, conform FNGCIMM. In functie de valoare, cele mai numeroase contracte s-au facut pen­tru apartamente cu preturi intre 45.000 si 60.000 de euro (36%), urmate de categoria locuintelor cu preturi intre 30.000 si 45.000 de euro (31%), cele peste 60.000 de euro (19%) si sub 30.000 de euro (14%)
Sursa: Financiarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *