Indice Imobiliar Blitz Septembrie 2018: Prețurile au crescut în majoritatea cartierelor din Cluj.

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

În fiecare lună îți prezentăm evoluția prețurilor pe metru pătrat la apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca și Florești, conform Indicelui Blitz.

Luna septembrie față de luna august prezintă atât creșteri de prețuri, cât și scăderi, preponderent în cele mai importante cartiere regăsindu-se totuși creșterile. Acest lucru nu diferă față de evoluția prețurilor din ultimele două – trei luni. Per total, Florești este singura excepție, unde prețurile nu au suferit nici creștere, nici scădere, ci au stagnat.

În graficul de mai jos puteți observa diferențele de prețuri medii pe metru pătrat din Cluj-Napoca și Florești, între luna august și septembrie 2018.

  • Cluj-Napoca: prețul mediu pe metru pătrat în luna august a fost de 1.508 euro față de 1.522 în luna septembrie.
  • Florești: prețul mediu pe metru pătrat în luna august a fost de 844 euro față de 845 în luna septembrie.

Cartierele care au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri sunt, în ordine, Dâmbul Rotund, Gruia și Grigorescu. Toate cele trei au prețuri mai mari față de luna anterioară cu peste 3%. În celelalte zone analizate creșterile nu depășesc 2%.

În graficul de mai jos sunt înregistrate toate cartierele principalele unde s-au înregistrat creșteri de prețuri, de la cea mai mare creștere la cea mai mică.

  • Dâmbul Rotund: creștere de 93 euro/mp = 7%
  • Gruia: creștere de 66 euro/mp = 4,5%
  • Grigorescu: creștere de 44 euro /mp = 3%
  • Zorilor: creștere de 32 euro/mp = 2%
  • Centru: creștere de 26 euro/mp = 1,5%
  • Iris: creștere de 26 de euro/mp = 2%
  • Andrei Mureșanu: creștere de 24 euro/mp = 1%

Ce putem observa față de analiza comparativă între lunile iulie și august este faptul că deși prețul mediu pe metru pătrat a suferit creșteri, acestea procentual nu au fost la fel de mari în septembrie față de luna august.

O altă diferență pe care o putem observa în luna septembrie vs. august comparativ cu august vs. iulie este că mai multe cartiere au înregistrat scăderi. În total, dintre cele analizate, cinci au avut parte de scăderi de prețuri, comparativ cu perioada precedentă când doar într-un singur cartier am putut vedea o evoluție descrescătoare.
Mai jos regăsiți graficul cartierelor care înregistrat scăderi de prețuri, în ordine, de la cea mai mică diferență la cea mai mare.

  • Plopilor: scădere de 108 euro/mp = 6%
  • Gheorgheni: scădere de 13 euro/mp = 1%
  • Între Lacuri: scădere de 10 euro/mp = 1%
  • Bună Ziua: scădere de 7 euro/mp = 0,5%

Cea mai mare scădere de preț se observă în Plopilor – 108 euro/mp mai puțin față de luna precedentă, echivalentul a șase procente.

Este de așteptat ca în ultimul trimestru să resimțim o scădere a prețului pe metru pătrat datorită temperării pe termen scurt a achizițiilor odată cu sfârșitul de an. Mulți dintre cei care vor să achiziționeze apartamente, amână luarea deciziilor pentru anul care urmează.” spune Răzvan Indolean, Broker II Blitz.

Analizând mai departe evoluția prețului mediu pe metru pătrat, în luna septembrie față de luna august 2018, acesta a înregistrat de asemenea creșteri în majoritatea cartierelor principale și majoritatea tipurilor de apartamente în funcție de numărul de camere.

Graficul de mai jos prezintă o situație detaliată a acestui aspect.

În centru, Mănăștur și Mărăști prețul mediu pe metru pătrat a crescut la toate tipurile de apartamente.

Scăderi de prețuri s-au înregistrat în Bună Ziua și Florești la apartamentele de 4 camere sau mai multe și în Gruia și Între Lacuri la apartamentele de 3 camere.

Apartamentele de 1 sau 2 camere au înregistrat numai creșteri în cartierele analizate. Fenomenul poate fi explicat prin prisma cererii venită din partea clienților, așa cum argumentează George Ilea, Broker II Blitz.

Cererea, în special pentru garsoniere și apartamente de 2 camere, este în continuare mare, deoarece sunt și cele mai ieftine locuințe disponibile. Implicit există o nișă mai mare de clienți care se va orienta spre ofertele acestea, ceea ce generează și creșterile prețului.”

Secțiunile unde nu sunt menționate diferențe de preț sunt cele pentru care Indicele Blitz nu deține suficiente oferte de vânzare pentru a oferi cifre.

Pentru detalii suplimentare, puteți consulta Indicele Blitz*. Toate datele sunt furnizate conform acestuia.

*Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca și din vecinătăţi, exprimată în euro/mp. Pentru calculul indicelui Blitz au fost analizate ofertele publice din lunile august și iulie 2018, actualizate exclusiv din baza de date Blitz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *