Indice Imobiliar Blitz 2019: Prețurile la imobiliare au crescut

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

La fel ca și în anul 2018, Indicele Blitz și-a păstrat evoluția moderată și în anul 2019. Astfel, în luna ianuarie, indicele Blitz reflectând prețurile apartamentelor ofertate la vânzare a fost de 1452 de euro/mp, ajungând ca în luna decembrie să fie de 1526 euro/mp, ceea ce reprezintă o creștere de 74 de euro/mp.

Creșteri în special în cartierele noi

Sunt unele cartiere în care prețurile apartamentelor au cunoscut o creștere spectaculoasă pe parcursul anului 2019. Aceste creșteri s-au înregistrat în special în cartierele noi ale orașului, aflate în continuă dezvoltare. În cartierul Borhanci prețul apartamentelor s-a aflat într-o continuă creștere, ajungând de la 1368 euro/mp în luna ianuarie 2019 la 1529 euro/mp în luna decembrie 2019. În cartierul Europa prețul mediu a crescut de la 1470 euro/mp în luna ianuarie la 1600 euro/mp în luna decembrie 2019.

Ștefan Dumitraș, Broker I a declarat: “Anul 2019 a oferit o continuare, din punct de vedere al prețurilor și tranzacțiilor imobiliare, a ceea ce piața a marcat în anul 2018. Astfel, tendința de creștere a prețurilor a continuat, atât în privința construcțiilor și ansamblurilor rezidențiale noi, cât și în privința construcțiilor vechi.”

Cea mai spectaculoasă creștere a fost înregistrată însă în cartierul Plopilor. Acesta a ajuns singurul cartier care la finalul anului 2019 avea un preț mediu de vânzare al apartamentelor de peste 2000 de euro/mp. Dacă la începutul anului prețul era de 1778 euro/mp, în luna decembrie a ajuns la 2189 de euro/mp.

Sunt însă și cartiere unde prețurile de vânzare al apartamentelor s-a menținut sub prețul mediu al pieței. Putem aminti aici cartierele Iris (1140 euro/mp), Mănăștur (1358 euro/mp) sau Gruia (1461 euro/mp). Desigur că cele mai accesibile rămân în continuare localitățile din imediata apropiere a Clujului precum Florești, Baciu sau apartamentele de vânzare în Apahida. Aici prețurile se încadrează în intervalul 800-900 euro/mp.

Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager, susține că: ”Rămân atractive zona de centru vechi și cartierele centrale, deși în 2019 clienți s-au orientat, condiționați fiind și de prețurile accesibile, și către zone nou dezvoltate (Sopor, Borhanci, zona Vivo, zona Iris). Acestia au început să vadă potențialul acestor zone, tendința generală a pieței fiind de extindere spre “orizontală” , și spre zona metropolitană.”

Garsonierele sunt la mare căutare, chiriile stagnează

Cererea pentru garsoniere a rămas ridicată și în anul 2019, acestea sunt căutate în special de cei care doresc să investească în imobiliare pentru a le închiria ulterior. Astfel, în Gheorgheni, prețul mediu de vânzare al garsonierelor a trecut de 2000 de euro/mp. În luna ianuarie prețul mediu de vânzare a fost de 1769 euro/mp, dar a ajuns în decembrie la 2134 euro/mp. Prețul mediu de vânzare pentru garsoniere se menține mai ridicat decât pentru celelalte tipuri de apartamente și în celelalte cartiere precum Mărăști (1723 euro/mp), sau Zorilor (1863 euro/mp).

În ceea ce privește prețul de vânzare al caselor, acestea au înregistrat pe parcursul anului o creștere ușoară, de la 220.880 euro la 223.455 euro. Desigur că în cartierele recunoscute pentru zonele de case mai extinse, precum Andrei Mureșanu (529.700 euro), Bună Ziua (294.625 euro) sau Europa (307.429 euro) prețurile au fost mult peste media pieței.

Prețul mediu pentru închirierea apartamentelor în Cluj-Napoca nu a cunoscut oscilații spectaculoase în anul 2019. Prețul mediu a fost de 409 euro, iar pe parcursul anului cea mai ridicată valoare a fost în luna septembrie 478 de euro.

Comportamentul clienților – în continuă evoluție

Necesitatea vizionărilor multiple înainte de decizia finală a fost resimțită din plin, fiind necesare între 8 și 12 vizionări la diverse locații. Clienții caută apartamente semifinisate datorită posibilității de personalizare și amenajare în funcție de nevoile fiecărei persoane.”, a explicat Marius Mândraș Sales Manager.

Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager: ”față de anii trecuți, se observă o schimbare de perspectivă a clienților: sunt mult mai educați, fac evaluări argumentate, informate. Există o perioadă mai mare de analiză înainte de luarea deciziei, clienții sunt mai dispuși sa apeleze la consilieri specializați înainte de luarea deciziei și iau în considerare mai mulți factori pentru tranzacționare. Numărul mediu de proprietăți vizionate, până la luarea deciziei, a crescut în 2019 cu 70%, cumpărătorii nu mai iau decizii de cumpărare impulsive, grăbite, ci calculate și temperate. Acesta reprezintă un lucru pozitiv pe termen lung.”

Referitor la perspectivele de evoluție în acest an, Bogdan Petrovai consideră că va fi un an similar cu 2019, păstrându-se ritmul temperat, dar consistent de creștere. Totodată, prevede o creștere a zonelor limitrofe, ce se vor extinde și dezvolta imobiliar, cât și o urcare a prețurilor medii aferente acestora, apropiindu-se astfel de prețurile zonelor centrale, cu tradiție. Până nu se vor face pași semnificativi înspre dezvoltarea pe “verticală” a orașului, piața clujeană își va continua extinderea pe extremități.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *