Piata imobiliara isi revine in 2012

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Reprezentantii institutiilor financiare sunt de parere ca sectorul imobiliar rezidential este pe cale de a se stabiliza, perioada critica a picajului dramatic fiind, in sfarit, depasita.

Desi preturile locuintelor continua sa scada, ritmul este mai moderat. Se pare ca piata rezidentiala va ajunge la echilibru undeva pe la inceputul anului 2012.

In ceea ce priveste creditele ipotecare, situatia este, daca nu ideala, cel putin lipsita de evenimente destabilizante.

Conform unui raport efectuat recent de Banca Nationala a Romaniei, peste 60% dintre institutiile active in Romania au inregistrat o crestere a solicitarilor de credite ipotecare.

Aproximativ 33,5% dintre bancherii intervievati sunt de parere ca, in ciuda scaderilor inca identificabile pe piata rezidentiala, viitorul va fi unul a stabilitatii. Cu alte cuvinte, nu vor mai exista picaje dramatice, piata imobiliara urmand sa ajunga la un echilibru relativ stabil.

Corectia inregistrata de pretul locuintelor in ultimii doi ani si asteptarile de continuare a tendintei pledeaza pentru un management prudent al bancilor in cazul creditelor cu garantii ipotecare“, se mai precizeaza in sondajul BNR.

Primele patru luni ale acestui an au inregistrat aproximativ 194.315 tranzactii imobiliare, cu nu mai putin de 17.000 contracte peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Putem vorbi de o stabilizare a economiei, insa pana nu vom inregistra o crestere palpabila, piata imobiliara nu o sa revina. Estimez ca anul acesta preturile se vor stabiliza, vor ajunge la cel mai jos nivel, pentru ca din partea a doua a anului viitor sa putem asista la un inceput de crestere. Pentru cine vrea să cumpere locuinte, acum este momentul oportun“, a declarat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Acestea fiind spuse, specialistii si expertii acestui sector problematic sustin ca potentialii clienti ar face bine sa nu ia decizii finale fara a se fi informat riguros in prealabil, existand prea multe cazuri de trista desfasurare a tranzactiilor imobiliare.

Cred ca mai important decat momentul achizitiei este tipul de produs pe care il cumperi. 60%-70% dintre dezvoltatori sunt in prag de insolventa sau chiar in faliment, 25% au apartamentele ipotecate de catre banca si abia 5% dintre acestia si-au achitat imprumuturile. Trebuie avuta mare grija la semnarea unor antecontracte pe apartamente ipotecate, pentru ca au fost cazuri in care, din cauza ca dezvoltatorul a intrat in faliment, clientul a fost executat. Mai sunt cazuri in care sunt taiate utilitatile, deoarece dezvoltatorul nu mai are bani sa achite facturile pentru apartamentele nevandute“, a declarat Robert Kurthy, managing director in cadrul RPF Development.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *