Piata imobiliara din Cluj este mai atractiva pentru investitori decat pietele europene. Vezi de ce!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Investitorii straini detin importante proiecte imobiliare in Romania reusind sa descopere in piata romaneasca oportunitati pe care, uneori, romanii nu le vad sau nu sunt dispusi sa riste.

Investitii 20.05Avand de partea lor experienta unor economii si piete stabile, strainii aleg pentru a investi in orase ca Bucuresti sau Cluj in detrimentul unor orase europene mult mai sonore:

“In momentul acesta este un domeniu la care Romania bate tari precum Germania, Austria sau Suedia: real estate. Orase precum Bucuresti sau Cluj sunt mult mai atractive decat Viena, Stockholm sau Frankfurt datorita ROI-ului(return of investment)– aici este mult mai ridicat decat in Occident. Piata de aici este inca privita drept relativ dezvoltata, asa ca inca sunt oportunitati de mult apuse in orasele vestice. Sigur, sunt si alte riscuri decat in pietele mult mai bine reglementate, dar iti asumi aceste riscuri pentru a obtine un profit mai mare. Dar, la urma urmei, exista riscuri oriunde se afla banii tai”, a declarat pentru Imopedia.ro investitorul Moshe Rabinovics.

Si bancile sunt mult mai deschise acum sa ofere finantari pentru investitii. Insa, spre deosebire de perioada de boom imobiliar, acum nu o mai fac cu ochii inchisi.

“Sa fim seriosi: bancherii administreaza riscuri, nu fac caritate. Iar adevarul este ca in anii in care a fost blocajul imobiliar piata din Romania nu a furnizat oportunitati atractive. Criza propriu-zisa generata de caderea pietei s-a epuizat in primii trei ani dupa 2008 si, ulterior, problema principala a fost lipsa investitorilor. Din fericire, in ultimii doi-trei ani am vazut o crestere a cererii, a interesului, asa ca vedem piata un pic mai optimist. Totodata, credem si speram ca si investitorii au invatat multe lucruri din recenta experienta”, a declarat Ana Dumitrache, Head of Real Estate BCR.

Investitorii romani se pare ca au invatat din greselile trecutului. Acest lucru se reflecta in specializarea acestora doar pe unele domenii de interes sau, daca e sa ne referim la apartamente, tipurile de apartamente si suprafetele tind sa se standardizeze, conform solicitarilor cumparatorilor.

“Suntem foarte multumiti sa vedem ca se investeste mult mai mult acum decat in trecut in pregatirea proiectelor. Aceasta etapa beneficiaza de un timp indelungat, de atentia sporita a unor specialisti. Observam ca in piata sunt prezenti dezvoltatori bine pregatiti care investesc doar in anumite domenii. In trecut, oricine investea oriunde; chiar daca nu avea cunostinte, considera ca e usor sa le dobandeasca pe parcurs. Acum se constata o nisare a investitorilor, o specializare care incurajeaza apetitul bancar. Din punctul nostru de vedere, suntem deschisi sa finantam orice tip de proiecte, din orice segment al pietei imobiliare. In acelasi timp, speram sa nu mai repetam aceleași greseli ca in 2008, nici noi, nici investitorii”, a precizat si Silviu Toma, director finantari de proiecte al Raiffeisen Bank.

In 2015, valoarea investitiilor in imobiliarele romanesti a fost de aproape 650 de milioane de euro.

Echipa Blitz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *