Piata chiriilor si “economia” subterana

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Conform ultimelor studii de piata a Institutului National de Statistica, aproximativ 300.000 de unitati locative din tara sunt inchiriate cu acte in regula, proprietarii platind, astfel, taxele si impozitele pe venit aferente acestor tocmeli.

Cu toate acestea, suntem informati ca numarul neoficial al locuintelor inchiriate depaseste 1,25 milioane de unitati, ceea ce inseamna venituri nedeclarate de circa 4,5 miliarde euro anual.

Pentru a clarifica si mai mult aceasta situatie de trista clandestinitate, din cele 8,4 milioane de locuinte inregistrate in Romania, doar 3,7% sunt inchiriate. Sa nu uitam, insa, ca acest numar este departe de a fi cel real, cei mai multi proprietari preferand sa ignore exigentele de ordin legal pentru a evita plata impozitului pe venit.

In aceasta ordine de idei, numarul spatiilor locative inchiriate depaseste, in marile centre urbane, procentul de 15%.

Astfel, potrivit datelor ultimului recensamant al locuintelor, din 2002, in Romania exista aproximativ 941.322 de unitati locative declarate neocupate, cele mai multe in Bucuresti (70.000) si peste 312.000 de locuinte declarate ca fiind inchiriate.

In prezent, nimeni nu poate spune cu exactitate cate din cele peste 1,2 milioane de locuinte identificate ca fiind libere si inchiriabile sunt inchiriate si cate sunt neocupate.

O alta intrebare fara raspuns este cea privind ponderea rentierilor fiscalizati, iar dintre aceia care declara contractele la Administratia Financiara, cati dezvaluie suma reala a chiriei percepute.

In prezent, chiriile la locuinte variaza intre 70 de euro si peste 1.000 de euro in tara, insa grosul este reprezentat de segmentul locuintelor inchiriate in marile centre urbane, cu chirii medii de 300 de euro pe luna.

Problema chiriilor “underground” a devenit cu atat mai percutanta cu cat numarul romanilor dispusi sa locuiasca in apartamentele si casele altor cetateni creste intr-un ritm alert.

Conform ultimelor sondaje de opinie de „factura imobiliara”, cetatenii romani prefera sa stea in chirie pe termen lung decat sa achizitioneze locuinte prin intermediul institutiilor financiare, riscul de a intra in incapacitate de plata fiind prea mare, in special in actualul context de trista evolutie economica.

Sursa: Financiarul.com

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *