Opiniile specialistilor despre piata imobiliara din Romania

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ca tot veni vorba de puterea sau, mai exact, de non-puterea de cumparare a romanului, e momentul sa trecem in revista cele mai importante declaratii ale unor specialisti ai pietei imobiliare.

Opinia unanima este ca dinamiza tranzactionala nu va inregistra modificari esentiale cat timp venitul cetateanului standard este mult sub limita bunului simt.

Alexandros Ignatiadis, directorul general al companiei de constructii Octagon Contracting & Engineering, considera ca locuintele care urmeaza sa fie construite nu se vor vinde decat in momentul in care venitul standar al romanului va salta considerabil. Cat timp potentialul cumparator face sacrificii peste sacrificii pentru a subzista, nu se poate vorbi de un viitor pozitiv al sectorului imobiliar rezidential.

Costul de constructie nu se traduce in cerere. Veniturile populatiei sunt mai relevante decat orice cost. Oricat ar scadea pretul nu exista cerere solvabila. Eu nu cred ca acum este momentul pentru dezvoltarea de locuinte, iar singurul mod prin care statul ne poate ajuta e sa stea în banca lui. In timpul balonului imobiliar, cand apartamentele erau cu miile, statul nu s-a obosit sa creasca TVA, iar acum vine si spune 24% TVA ca sa ne ajute. Locuintele nu sunt o sticla de vin, ci sunt un bun capital. Facilitatile fiscale ar trebui acordate cumparatorilor finali si nu firmelor“, a declarat Ignatiadis.

Se pare ca Romaniei ii este foarte greu sa faca sincronizarea cu realitatile si exigentele financiare si sociale identificabile in Europa Occidentala.

Andrei Uleia, arhitect coordonator in cadrul firemei Da_Sein, ne informeaza ca in Europa de Vest pretul unui metru patrat de apartament este similar cu cel al salariului mediu, in timp ce in Romania este de cel putin doua ori mai mare.

Mai mult decat atat, dezvoltatorii imobiliari sunt sfatuiti sa fragmenteze oferta in clase de locuinte, si sa se ajunga, astfel, la un sistem de evaluare similar cu cel de pe piata birourilor, unde potentialii clienti pot alege cladiri de categorie A, B sau C. O astfel de fragmentare calitativa ar dinamiza piata si ar oferi clientului sansa de a se orienta mai bine, eficientizand astfel demersurile tranzactionale.

Incadrarea locuintelor in anumite clase acceptate de industrie ne-ar ajuta sa folosim niste termeni comuni. Nu sa vorbim de metru patrat si sa nu stim ce cuprinde acesta, daca este construit sau util, daca sunt sau nu prinse spatiile comune. Putem avea doua apartamente la fel, dar unul poate necesita reparatii in doi ani, iar celalalt in zece ani“, a mai spus Ignatiadis.

Conform declaratiilor lui Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact Developer & Contractor, Produsul Intern Brut al Romaniei ar putea fi augmentat considerabil prin marirea portofoliului de locuinte destinate inchirierii.

In Germania, 60% din locuinte sunt inchiriate si participa anual la formarea PIB. O locuinta vanduta participa o singura data la PIB, dupa care ea se lasa mostenire si nu mai genereaza venit.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *