Programul ”Noua Casă” – credite de până la 140.000 euro. Vezi condițiile și modificările.

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Noua Casă credite imobiliare

Programul Prima Casă, anterior redenumit ”O familie, o casă”, suferă din nou modificări profunde odată cu relansarea, schimbându-se astfel componenta socială într-una de stimulare economică, prin noi plafoane, cerințe mai relaxate, și mai multe variante de împrumuturi.

”Prima casă” a ajuns la final

Programul Prima Casă a fost lansat în 2009 pentru a salva piața imobiliară din criza de atunci, iar între timp și-a câștigat o largă notorietate, prin intermediul său acordându-se până la sfârșitul lunii mai a acestui an 296.379 promisiuni și contracte de garantare în valoare de 26,6 miliarde de lei. Pe parcursul acestor 11 ani nu a fost ferit de controverse și voci care au pus sub semnul întrebării eficacitatea sa.

La  începutul acestui an programul a fost modificat radical, primind numele de „O familie, o casă”, și având o puternică componentă de sprijin social, prin prevederile specifice cu privire la venitul eligibil, la tipul locuinței, și alte formalități de obținere. Încă de la început, a fost pusă sub semnul întrebării eficiența acestei noi forme, mai ales în lumina plafonului scăzut și a condițiilor restrictive.

”Noua casă” -cerințe mai relaxate

Forma aprobată de Guvern se numește ”Noua Casă” și înlocuiește toate formele anterioare, venind cu cerințe mai relaxate pentru selecția beneficiarilor, credite mai mari și un avans diferențiat. Astfel, cerința minima va rămâne aceeași: de a nu deține un imobil de peste 50 de mp,  singur sau împreună cu soțul/soția,  și a nu mai fi beneficiat în trecut de programul “Prima casă”. 

Diferența principală adusă de acest program constă într-un nou plafon de acordare a garanțiilor pentru cumpărare locuințe. Astfel, conform vechilor prevederi, era 57.000  de euro pentru imobilele construite înainte de 2010 și 66.500 pentru cele construite dupa 2010. Noile prevederi aduc plafoane mai ridicate de acordare, de 70.000 euro pentru locuințele mai vechi de 5 ani și un plafon de 140.000 euro pentru locuințele mai noi.

Legat de această prevedere, vine și a doua diferență importantă: cuantumul avansului. Pentru locuințele noi, cu o vechime de cel mult 5 ani, precum și pentru cele care se află în clădiri recondiționate în ultimii 5 ani, avansul minim solicitat este de 15%. Pentru restul locuințelor, avansul va fi de 5%, dar valoarea creditului pentru achiziția locuinței va fi de cel mult 70.000 de euro.

Criteriile de eligibilitate

Se menține și în noile reglementări interdicția de a vinde locuința timp de cinci ani de la achiziție. În același timp, se permite rambursarea anticipată a finanțării înainte de expirarea acestui termen, caz în care interdicțiile de înstrăinare se radiază și nu se percepe comision de rambursare anticipată.

Un alt aspect important de menționat este că vor putea opta pentru un credit ”Noua Casă” inclusiv cei care au o locuință cu o suprafață utilă mai mică de 50 de mp, în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția. Aici s-ar încadra, de exemplu, o familie care a moștenit o garsonieră.

Documentația solicitată și procedurile vor rămâne aceleași: analiza financiara a veniturilor clientului și analiza juridica a imobilului, evaluarea locuintei, aprobarea dosarului de către banca și trimiterea dosarului la Fondul de Garantare, aprobarea dosarului de către Fond și trimiterea  lui în bancă, urmând apoi în final programarea semnării contractelor la notar.

Impactul în piața imobiliară

Specialiștii Blitz sunt de părere că numărul de solicitări ar putea fi influențat pozitiv din momentul operaționalizării acestui program datorită avansului mic și condițiilor diferențiate. Clienții potențiali pentru aceste finanțări sunt cei care se orientează spre apartamente în zonele mai nou dezvoltate -Baciu, Florești, Apahida- dar nu dispun de un avans de 15%-20% cât solicită băncile în momentul de față la un credit ipotecar clasic.

Băncile momentan așteaptă publicarea normelor de aplicare ale programului, și estimează că la începutul lunii august vor fi în măsură să preia dosare conform noilor reglementări . Pe de altă parte, dau asigurări că nu vor fi afectate în nici un fel dosarele în curs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *