Nou vs Vechi: Ce Apartament este mai Avantajos?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Dacă ești în căutarea unei locuințe e posibil să dai peste oferte care să te pună în dificultate și să nu știi ce să alegi. Cei mai mulți clienți ne cer ajutorul în evaluarea unor alternative de genul:

Opțiunea nr. 1 – apartament nou de 70 de mp, semifinisat, cu două camere într-un cartier mărginaș, cu două grupuri sanitare, unul cu cadă și al doilea cu cabină de duș, două balcoane, dintre care unul de 12 mp, și loc de parcare în subteran inclus, la un preț de circa 64.000 de euro.

Opțiunea nr. 2 – un apartament vechi, cu două camere, în zonă semicentrală, într-un bloc construit în 1983, cu o suprafata de 53 mp utili, inclusiv balcon, listat la un preț de 62.000 de euro.

Așadar, apartament nou vs apartament vechi. Disputa dintre nou și vechi era pasionantă și înainte de lansarea programului ”Noua Casă”. Dar odată cu lansarea programului, aceasta a căpătat câteva nuanțe noi. Fanii apartamentelor vechi sunt de părerea că programul va duce de fapt la scumpirea speculativă a locuințelor noi. Iar iubitorii de nou insistă pe calitatea materialelor și siguranța construcțiilor noi. Cine are dreptate?

Un agent Blitz te poate ajuta în procesul de evaluare a ofertelor prin prezentarea avantajelor fiecărei oferte în funcție de poziționare, dotări, vecinătăți sau potențial de investiție. În acest articol vom relua argumentele importante de luat în calcul care să te ajute să faci alegerea dintre vechi și nou.

Un milion de locuințe noi după anii 90

După 1990 au fost construite, în toată țara, circa un milion de locuințe noi, pe lângă cele 8 milioane existente pe piață. Cu puține excepții, prețul unui apartament nou este sensibil mai mare. Și asta nu atât datorită prețului pe metru pătrat, cât suprafețelor mai generoase în cazul apartamentelor noi. Ce alte avantaje ai însă atunci când alegi un apartament nou vs un apartament vechi?

Ce lași moșternire?

Un prim argument este durata de viață a unei case. Aceasta este de 50-100 de ani. În blocurile vechi, casele sunt deja îmbătrânite. Dacă cumperi o locuință într-un bloc din anii 80, lași copiilor moștenire o casă aproape de sfârșitul perioadei ei de exploatare. Ai achitat rate, lună de lună, timp de 30 de ani, iar aceasta nu mai e un ”asset” după ce intri integral în posesia ei. Mai e o afacere bună? 0:1 pentru apartamentele noi.

Apartamentele vechi sunt mai bine poziționate

Atuurile apartamentelor vechi este poziționarea lor în zone verzi și dezvoltate din toate punctele de vedere. Ai stații de transport în comun, școli în apropiere, piețe, supermarketuri, clinici, terenuri de sport, parcuri cu arbori ajunși la maturitate.

În cazul apartamentelor noi, poziționarea poate fi în zone periferice, unele chiar în câmp, cu mai puține facilități și infrastructură dezvoltată în zonă, fără transport public în comun și fără vreo instituție de învățământ pe o rază de 5 kilometri. Mai puține apartamente noi au o localizare semicentrală, și de regulă poziționarea avantajoasă se regăsește în prețul de achiziție mai mare al apartamentului.

La acest criteriu, apartamentele vechi au un avantaj clar.

Apartamentele noi sunt mai spațioase

Avantajul major al apartamentelor noi sunt spațiile generoase și compartimentarea eficienta și modernă a locuinței.

  • Balcoanele mari, de obicei deschise, cu rol de spațiu recreativ și nu de depozitare, ca pe vremuri.
  • Unele apartamente noi, situate la parter, vin la pachet cu spațiu outdoor – terase descoperite și grădini proprii, care adaugă un confort sporit casei.
  • Spațiile comune care permit mai multă interacțiune între membrii familiei.
  • Baia spațioasă cu cadă, iar la apartamentele cu 3 camere o a doua baie cu cabină de duș.

Printre dezavantaje am putea enumera bucătăria care ocupă un spațiu mai redus, fiind legată de living.

În contrapartidă, apartamentele vechi au suprafața mai mică și mai puține spații de depozitare. Apartamentele vechi cu 3 camere au o singură baie cu cadă, cealaltă baie fiind de serviciu, dotată cu toaletă și chiuvetă.

Renovarea

Apartamentele vechi au un confort mai redus. Multe dintre ele au fost construite din plăci prefabricate montate direct pe structură. Sunt, prin urmare, neizolate și slab finisate. Iar instalațiile de apă și curent cedează frecvent pentru că nu au fost proiectate să reziste la încărcătura electrică a aparatelor moderne (de ex. AC-urile în perioada de caniculă).

Așadar la prețul de achiziție al apartamentului, în cazul apartamentelor vechi, adaugă costul renovării, care e în jur de 10-15 mii de euro. Vei vrea să schimbi aproximativ totul – țevi, tâmplărie, instalații electrice și sanitare învechite, parchet, gresie și faianță. Și să instalezi o centrală termică autonomă pentru a nu depinde de rețeaua de termoficare urbană.

În cazul apartamentelor noi, acestea vin cu finisaje moderne sau se vând semifinisate. Ai posibilitatea să-ți personalizezi casa cu zugraveala, faianța și gresia în culorile tale preferate. Bonus, toate vin cu centrală termică deja instalată. Iar sentimentul de a te muta într-o locuință nouă face toți banii.

Costuri de întreținere

Apartamentele vechi au de regulă costuri mari la întreținere pentru că sunt racordate la rețeaua de termoficare urbană. Contorizează pe lângă consumul propriu de agent termic, pierderile din rețelele învechite, decontate pe factura de întreținere.

Proprietarii de imobile noi, termoizolate, cu centrale termice, instalații și rețele autonome, se laudă cu facturi la întreținere de 2-3 ori mai mici!

Locul de parcare

În cazul proprietarilor de apartamente vechi, locurile de parcare sunt o îngrijorare zilnică. Infrastructura de dinainte de 89 nu a fost proiectată pentru a suporta numărul de mașini din zilele noastre. Prin urmare, locul de parcare devine o necunoscută, imediat ce urnești mașina din loc.

Dezvoltatorii de imobile noi au obligația legală de a asigura un loc de parcare per locuință pentru locuințele de până în 100 de mp, și minim 2 locuri de parcare pentru apartamentele de peste 100 de mp, precum și locuri de parcare pentru vizitatori în limita a 20% din spațiul rezervat parcărilor.

Siguranța apartamentelor

Apartamentele noi sunt organizate în complexe rezidențiale ce beneficiază de pază fizică de 24H și camere de supraveghere montate în holuri și lifturi. Accesul în complex este, de asemenea, limitat și permis doar cu acceptul locatarilor.

În cazul apartamentelor noi, părinții au siguranța să-și lase copiii să se joace liber în spațiile de joacă pentru copii amenajate în incinta complexului, departe de traficul stradal. De asemenea, viteza redusă cu care se circulă pe străzile interioare ale complexului este un alt argument forte în favoarea apartamentelor din complexele noi.

Comunitatea din care faci parte

Vecinii tăi nu sunt doar colocatarii de pe același palier cu tine, ci toți vecinii de pe strada ta și cele învecinate. Dacă vrei să faci parte dintr-o comunitate de familii tinere cu copii, cu care să împărtășești poate aceleași viziuni despre curățenia și civilizația spațiului public pe care îl împărțiți, o locuință nouă îți poate oferi asta acest avantaj.

Există un spirit al comunităților noi formate, locatarii acestora sunt îndemnați pe diverse platforme de socializare să între în contact și să pună în discuție modalități prin care își pot face conviețuirea mai armonioasă și chair să se întâlnească pentru a petrece împreună.

Apartamentele noi sunt mai rezistente la cutremure

Unele blocuri vechi au o structură slăbită, altele au fost reconsolidate și reabilitate, o altă categorie au termenul de folosință depășit, iar altele nici nu au o clasificare pentru că nu au fost evaluate.

Eficiența blocurilor noi vine din planificare. La construcția structurii, dezvoltatorii trebuie să țină cont de zona și terenul unde construiește blocul, și să folosească noile tehnologii conform reglementărilor în vigoare.

Pentru zonele cu risc seismic ridicat sunt obligatorii structurile din beton armat. Asta face ca apartamentele noi să aibă o rezistență de 3 ori mai mare la cutremur, decât cele construite dinainte de 89.

Concluzie

Listează toate aceste criterii și vezi în ce măsură locuința aleasă corespunde normelor de siguranță, dar și criteriilor tale personale în materie de finisaje, spațiu, vecinătăți sau compartimentare. De asemenea, poți miza pe asistența agentului imobiliar Blitz care să-ți aducă la cunoștință toate informațiile legate de vecinătăți, dotări sau structura de rezistență a blocului.

În cazul apartamentelor vechi atuul clar este poziționarea convenabilă, iar în cazul apartamentelor noi – spațiul generos și tehnologiile noi în construcție.

În cazul în care ai decizia luată, vezi dacă poți contrabalansa dezavantajele apartamentului, în cazul unui apartament nou situat într-o zonă periferică – dezvoltările ulterioare ale zonei, iar în cazul unui apartament vechi modalitatea prin care poți valorifica poziționarea excelentă cu investițiile în renovare și dotări noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *