Millennium Bank reduce marja de dobanda la creditele de nevoi personale cu garantie ipotecara

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

ING Bank a redus, acum cateva zile, marja de dobanda la creditele in lei cu o jumatate de punct procentual. Iata ca o alta institutie financiara ii calca pe urme si modifica cifrele aferente imprumuturilor.

Astfel, Millennium Bank, subsidiara locala a celui mai mare grup financiar portughez, a taiat trei sferturi de punct procentual din marja de dobanda la creditele de nevoi personale cu garantie ipotecara, care se situeaza, in prezent, intre 5,25% si 6,25% pe an.

Marja se aplică peste indicatorii Euribor si respectiv Robor la trei luni, ceea ce inseamna ca dobanda nominala urca la un maxim de 7,8% pe an la euro si 12,5% pe an la lei. Dobanda variaza in functie de ponderea finantarii in valoarea bunului adus in garantie si de istoricul clientului cu banca.

Clientii trebuie sa mai achite un comision de analiza a dosarului de credit de 500 de euro si o taxa de 900 de lei reprezentand cheltuieli precontractuale aferente intocmirii dosarului de credit.

Aceste modificari operate de institutiile financiare vin pe fondul deciziei BNR de a restrictiona creditele pentru nevoi personale.

Astfel, potrivit proiectului, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, fata de 25 de ani, cat era pana acum, iar clientii vor fi obligati sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul ar trebui sa fie de cel putin 30%.

Aceasta este o masura de precautie din partea bancilor, in conditiile in care 40% dintre clientii care se inhama la credite de nevoi personale ajung sa nu isi mai poata plati ratele.

Au scazut veniturile, sunt incertitudini legate de veniturile viitoare ale clientilor, nu putem sa rămanem impasibili si sa nu ne gandim la viitor, asa cum trebuie sa faca o banca. Incercam, la ARB si BNR, sa gasim un echilibru ca reglementarea sa fie dinamica si adaptata continuu la schimbarea mediului. Modificările regulamentului privind creditele de consum acordate populatiei sunt in acest spirit. Adaptarea la mediul economic, atat la cel international, cat si la cel romanesc“, a declarat Radu Gratian Ghetea.

Tocmai pentru a se asigura ca romanii vor veni sa se imprumute si in lei, bancile au decis sa ieftineasca produsele in moneda nationala.

Exista un apetit redus pentru creditul in lei, pentru ca erau foarte atractive dobanzile in valuta si pentru ca in 2007-2008 am avut situatii in care cursul era favorabil celor care se imprumutau in valuta. Am avut destule dusuri reci pentru cei care aveau credite in curs. In perioada urmatoare vom vedea o promovare a creditelor in lei din partea bancilor“, a continuat Ghetea.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *