Locuințele care nu te împovărează la bancă: casele mobile

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

După pandemie tot mai mulți oameni aleg locuințe mai aproape de natură, în zone mai puțin aglomerate și mai puțin urbane, iar naveta în sine nu mai constituie o problemă, poate doar traficul și numai pe alocuri. 

Dacă nu ești încă pregătit să te instalezi și să te legi de un loc anume, ci ai nevoie să fii, în continuare, mobil, vrei totuși să ai propria ta locuință, dar în același timp te sperie un credit ipotecar pe 30 de ani, află că ai și alte opțiuni decât o casă tradițională din lemn, cărămizi sau beton. 

Nu te-ai ”așezat la casa ta” din niște motive anume, o casă implică multe costuri și multe responsabilități. Trebuie doar să găsești locuința care să se potrivească cel mai bine cu stilul tău de viață, nivelul tău de venituri și gradul de libertate pe care ți-l dorești. 

În contextul și în situația dată, casele mobile sau casele pe roți sunt o opțiune interesantă, inclusiv pentru piața din România, care abia începe să se deschidă acestor posibilități. 

Atenție, casele mobile nu sunt rulote. O rulotă e construită din spumă, carton și plastic, și are o înălțime de până în doi metri, în timp ce o căsuţă pe roţi este de fapt o casă la o dimensiune mai mică, dar în care poţi locui patru anotimpuri și ai tot confortul unei case normale. 

Ce sunt casele mobile și de unde vin acestea? Au fost dezvoltate prima dată pe piața locuințelor din Statele Unite, fiind niște structuri prefabricate, adică construite în fabrici, atașate permanent la un șasiu metalic. Pot fi asamblate direct în fabrică și apoi transportate până la locul amplasării sau pot fi asamblate abia pe locul amplasării. 

Casele mobile au fost marketate prin anii ‘50 ca locuințe ieftine și rapide. Apoi au început să crească de la dimensiunile unei rulote la o casă modulară de 6-8 metri lungime (ten-wide sau twelve-wide). Și dacă cele micuțe mai pot fi transportate cu ajutorul unei mașini de teren, atunci cele mari necesită servicii de tractare ale unei companii de transport profesionale și de o autorizație specială în acest sens. 

Casele mobile ajunse astăzi la dimensiunea unei case tradiționale (mai mici) pot fi astfel folosite atât ca locuințe permanente, cât ca și locuințe de vacanță sau case temporare. 

Dacă îți surâde ideea unei case mobile, hai să vedem care sunt avantajele și dezavantajele locuirii într-o astfel de casă și care sunt aspectele de care trebuie să ții cont. 

Pentru o casă modulară, în primul rând, ai nevoie de un teren cât mai plat, și de niște bani puși de-o parte. Sau poți la fel de bine apela la un credit de nevoi personale, din moment ce astfel de locuințe nu sunt bunuri imobile și nu poți obține un credit ipotecar pentru acestea. În România câteva bănci oferă credite pentru achiziția unor astfel de locuințe mobile  – Raiffeisen, TBI Bank, Unicredit, ar fi doar câteva.

Pe lângă finanțare, mai sunt câteva aspecte legale. Nu ai nevoie de o autorizație de construcție și nici de certificat de urbanism ca în cazul unei case clasice, dar ai nevoie de o autorizație specială de la primărie pentru amplasare. Cu o copie de pe buletin și o poză cu terenul și o schiță cum va fi amplasată casa mobilă mergi la primărie ca să obții autorizația în cauză. 

Însă pentru că sunt, în unele cazuri, case pe roți, vei avea nevoie și de un număr de înmatriculare. 

Odată rezolvată partea legală cu amplasarea, va trebui să mai afli cum tractezi casa – cu o mașină de teren sau cu un tractor (pe distanțe scurte), iar dacă ieși pe drumuri naționale va trebui să fii atent la curbe și la cablurile de curent și înălțimea casei care poate să ajungă și la 4 metri. 

Următorul aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este faptul că o casă mobilă nu poate fi prea mare și se apropie mai mult de conceptul de tiny house, prin urmare dacă vrei o astfel de casă, don’t dream big. O casă mobilă mai mare ridică probleme de mobilitate și tractare, prin urmare gândește-te la maximul de spațiu minim necesar pentru nevoile tale de locuire. 

Un consultant specializat în case mobile te poate consulta în privința materialelor, dacă îți dorești case pe structuri ușoare care să nu crească mult tonajul casei, dar în același timp să fie locuibilă în toate cele patru anotimpuri și să reziste intemperiilor cât mai mult în timp. 

De asemenea, producătorii îți pot oferi mai multe detalii despre utilitățile și branșamentele necesare – de la fosă septică ecologică, toaletă cu compost, fântână pentru apă sau panourile solare pentru electricitate. Este important așadar atunci când cumperi terenul unde vrei să amplasezi casa, să ai utilitățile la ”poartă”. Dacă locuința va fi amplasată într-o zonă mai izolată, atunci există soluții de case off grid, total autonome de orice infrastructură, pentru care ar trebui să cauți oferte speciale în acest sens.  

Îți poți construi casa în regie proprie ca să reduci costurile în jumătate, sau poți cumpăra locuință mobilă în rate, accesând un credit de nevoi personale, care poate să ajungă la costuri comparabile cu un credit ipotecar, singura diferență fiind perioada de creditare de 5 ani comparativ cu cel pentru o casă clasă de 30 de ani: 

La un credit pe 60 de luni (5 ani), și o sumă împrumutată de 25.000 Euro, rata lunară este de 230 de euro. (Simulare credit nevoi personale ING).

Cu o astfel de casă îți scade gradul de îndatorare, pentru că nu achiți un credit ipotecar pe 30 de ani, iar rata este accesibilă și comparabilă cu o chirie lunară. 

Mai mult chiar, unele companii producătoare de case modulare, îți poți oferi opțiunea de buy back, la fel cum ai proceda cu niște electrocasnice uzate sau demodate. 

Pentru case modulare ai mai multe opțiuni pe piață, pentru terenul unde să amplasezi viitoarea ta casă pe roți vino la Blitz – avem în portofoliu terenuri în zone foarte pitorești, aproape de rute importante de transport, dar și de natură – păduri sau lacuri. 

Îți dorești o casă de 6 ori mai ieftină decât una tradițională, dar cu tot confortul unei case clasice într-o zonă pitorească aproape de natură? Acum visul tău poate deveni realitate. Sună-ți agentul!