Importanta proiectului de casa personalizat

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Se stie ca romanii incearca sa arda etapele esentiale in orice activitate la care se inhama. Ca aceasta conduita usor evazionista vine dintr-o inconstanta de caracter sau dintr-un refuz obstinat de a depune eforturi consistente si sustinute, cade sub incidenta analizelor de o cu totul alta factura. Cert este ca un astfel de comportament aduce beneficii doar pe termen scurt.

In aceasta ordine de idei, amintim tendinta celor care-si construiesc case de a evita solicitarea Certificatului de Urbanism. Chiar daca economiile facute astfel pot parea considerabile, efectele pe termen lung sunt cel putin dramatice.

Iata de ce specialistii intr-ale arhitecturii ne sfatuiesc sa investim cu incredere cel putin in realizarea unui proiect de casa avizat si validat. Opinia unanima este ca orice imobil trebuie adaptat exigentelor clientului.

Casa in care dorim sa locuim este o alta haina pe care o imbracam. Si, ca orice haina, trebuie sa fie croita pe masura, sa ne reprezinte, sa spuna ceva despre personalitatea noastra, fiind unul dintre cele mai vizibile moduri de a comunica social“, considera arhitectul Bogdan Patras.

O modalitate relativ eficienta de a evita costurile aferente unui proiect realizat in mod profesionist este de a imprumuta proiectul unei alte case deja ridicate. Suntem sfatuiti cu cea mai autentica solicitudine sa nu recurgem la astfel de stratageme ieftine.

Este foarte important ca un proiect sa fie personalizat, pentru ca in felul acesta raspunde nevoilor fiecarui client. Chiar daca nevoile sunt, in general, asemanatoare, exista alti factori care determina unicitatea proiectului, cum ar fi: factorii de teren, relieful, pozitionarea punctelor cardinale etc.” declara arhitectul Alexandra Antohi.

Arhitectul Bogdan Patras considera, la randul sau, ca proiectul de casa nu este doar o alta gaselnita lansata pe piata pentru a mai stoarce bani de la clienti:

Trebuie tinut cont de foarte multi factori: de forma terenului, de orientarea punctelor cardinale, de vecinatati, de contextul urbanistic al zonei si, in primul rand, de dorintele beneficiarului. Din acest amalgam de cerinte se naste un obiect care trebuie sa il reprezinte pe beneficiar, sa se potrivească in peisaj si sa fie un obiect armonios.

Proiectul de casa, in ciuda preconceptiilor, implica analize nu doar ale aspectelor de ordin arhitectural, expertiza elaborand concluzii pertinente legate de structura si instalatii.

Am avut situatii in care clientul avea proiect doar pe parter si dorea si etaj sau avea proiect pe 60 mp si dorea casa de 80 mp. L-am retrimis la proiectant, eu nu recomand compromisurile de genul acesta. Daca este vorba de modificari care nu tin de structura, le pot face. Un constructor stie si poate sa faca aceste modificari fara plan, dar nu are niciun motiv pentru care sa isi asume aceasta responsabilitate“, declara Ciprian Ana, director al societatii de constructii Start Tehnologic Consult.

In ciuda aparentelor, solicitarea unui proiect de casa poate reduce costurile executiei, ca sa nu mai vorbim de beneficiile financiare pe care le aduce eventualelor lucrari de renovare sau de reconfigurare arhitecturala.

Nu sfatuiesc pe nimeni sa-si aleaga arhitectul pe criteriul pretului, pentru ca nu exista preturi mari si preturi mici in arhitectura, ci doar anumite standarde la care se lucreaza, cu un anumit pret. Cu cat costa mai putin proiectul, cu atat va iesi mai prost, iar casa nu va fi de calitate“, spune reprezentantul Space Concept.

Opinia unanima a profesionistilor intr-ale arhitecturii este ca o casa bine gandita aduce economii considerabile.

In functie de cat de mult se bazeaza clientul pe constructor si cat de detaliat isi face proiectul, pretul poate fi intre 10 si 20 euro/mp. Pana la urma cred ca este vorba de 2-3% din costul final al constructiei“, continua Bogdan Patras.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *