Imobile ridicate in regim de ilegalitate

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Stim cu totii ca se practica, la nivel national, construirea de imobile fara niciun fel de autorizatii, dezvoltatorii solicitand abia pe urma avizele si aprobarile de rigoare. Imobilele ridicate astfel devin, de bine de rau, „bunuri” aproape imposibil de sters de pe harta, potentialele refuzuri venite din parta autoritatilor locale fiind esentialmente inoperante.

Investitorii pot solicita, in ultima instanta, intrarea in legalitate,  solicitare aprobata in 9 din 10 cazuri. Situatia prezentandu-se astfel, nu e de mirare ca dezvoltatorii ignora traiectul impus de lege si demareaza lucrarile de constructie in regim de urgenta.

Suntem, insa, informati ca autoritatile guvernamentale s-au autosesizat si au conceput o serie de adaugiri mai mult sau mai putin pertinente la ineficienta Lege nr.300/2001. Astfel, ordonanta nr.7/2011 va introduce dispozitii privind imposibilitatea initierii si aprobarii unor documentatii care au ca obiectiv ultim intrarea in legalitate a unor imobile ridicate in absenta autorizatiilor de constructie. Aceasta modificare legislativa de bun augur va intra in vigoare abia in 2012, oferindu-le investitorilor oportunisti suficient timp pentru a impanzi spatiile urbane cu santiere ilegale.

Suntem informati ca nici municipiul Cluj-Napoca nu face exceptie de la regula, ultimele luni ale acestui an fiind caracterizate printr-o aglomerare de solicitari de intrare in legalitate a unor constructii ridicate fara autorizatiile de rigoare.

Astfel, dezvoltatorii a doua constructii de pe strada Cetinei, si respectiv de pe Calea Turzii, incearca acum sa obtina avize si aprobari de la Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism.

Blocul de cinci etaje ridicat fara autorizatie de construire pe Calea Turzii la nr. 241 E a primit avizul Comisiei de urbanism pentru Planul Urbanistic Zonal si de Detaliu. Proiectul, care o are ca beneficiar pe Maria Pintea, s-a aflat joi la o revenire in fata comisiei, cu modificarile solicitate anterior de CTATU: explicitarea suprafetelor, delimitarea intre cele doua Unitati Teritoriale de Referinte (UTR) existente pe parcela, reconsiderarea parcarilor, care sa nu fie amplasate pe suprafata ce figureaza in PUG ca V5 (zona de culoar de protectie fata de infrastructura tehnica).

Un alt proiect de constructie ridicat fara avizele necesare a fost prezentat ieri cu scopul de a intra in legalitate. Cele doua locuinte cuplate (demisol, parter, etaj, mansarda) au fost realizate pe str. Cetinei, beneficiarul fiind Stefan Bolboaca.

Beneficiarul a construit fara autorizatie, nu a respectat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD). Doreste sa intre in legalitate“, a spus proiectantul de la biroul Lexel.

Deocamdata atat despre santierele ilegale.

Sursa: Ziua de Cluj

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *