Guvernul scade TVA-ul pentru materialele de constructii

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Nu se stie cu exactitate care este starea pietei imobiliare din Romania. Informatiile contradictorii sunt multe, diverse si ne obliga la precautie si scepticism. Ca sectorul imobiliar este inca instabil, e de la sine inteles. Ceea ce nu stim, insa, este cat de instabil este acest sector esential in dinamica oricarei economii eficiente.

Suntem informati, via Money.ro, ca reprezentii Guvernului intentioneaza sa reduca TVA-ul pentru materialele de constructii, in speranta ca aceasta decizie va stimula piata imobiliara pe termen lung.

Se ia in calcul si se discuta pe aceasta tema, fiind in analiza un astfel de proiect, care prevede reducerea cotei TVA la materialele de constructii si cu siguranta vom avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare”, a declarant Romeo Dragan, director general adjunct (ANL), in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Nici sectorul rezidential gestionat de Agentia Nationala de Locuinte nu o duce prea bine. Desi anul trecut s-a stabilit in mod oficial ca locatarii care platesc chirie pentru a locui intr-o unitate ANL au posibilitatea de a o achizitiona dupa numai un an, doar 57 de apartamente au fost contractate pana acum.

Decizia Elenei Udrea de a majora chiriile acestor locuinte in speranta unei revitalizari a demersurilor tranzactionale s-a dovedit a fi, pe termen lung, inoperanta. Romanii, cu alte cuvinte, nu vor sa cumpere locuinte noi.

In ceea ce priveste TVA-ul, Traian Basesscu a declarat recent ca majorarea acestuia la 24% a fost o grava eroare politico-administrativa. Cu toate acestea, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, este de parrere ca reducerea considerabila a TVA-ului si a altor taxe va fi posibila doar dupa ce ne vom fi corectat si eficientizat sistemul fiscal.

Conform unui raport efectuat de reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, acest sector a scazut in 2010 cu 17%, ajungand la suma investitionala de 9,7 miliarde euro, urmand ca 2011-le sa ajunga la valoarea maxima de 10 miliarde de euro. Conform specialistilor, abia in 2012 se va putea vorbi de o reviviscenta notabila a sectorului constructiilor.

Reprezentantii companiei de consultanta PwC considera ca aceasta piata va creste cu aproximativ 22 de miliarde de dolari in urmatoarea decada.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *