Programul “Noua Casă” – fonduri aproape epuizate. Ce poți face dacă rămâi fără credit?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Programul "Noua Casă"

În perioada 29.03 – 23.07.2021, valoarea totală a solicitărilor de garantare transmise în cadrul programului “Noua Casă” au însumat peste 1,2 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 83% din plafonul de 1,5 miliarde lei alocat pentru anul în curs, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. 

Dacă se păstrează același ritm de acordare a creditelor prin “Noua Casă”, fondurile alocate programului ar putea să se epuizeze în cel mult o lună. 

Surse bancare ne-au confirmat că s-ar putea să se suplimenteze fondurile în toamnă, dar că acesta ar putea fi și ultimul an în care acest program este derulat. Astfel, solicitantii care vor ramane pe ultima sută de metri trebuie să ia în calcul riscul de a nu intra in program.

Ce poți face pentru a nu rămâne fără credit? 

Pentru a evita situația neplăcută în care dosarul să nu mai poată poate fi soluționat din cauza lipsei fondurilor ai mai multe soluții la îndemână. 

În primul rând, ia-ți câteva măsuri de siguranță, cum ar fi vânzătorul să pregătească mai rapid documentele necesare la dosarul de credit, astfel încât între data semnării ante-contractului și cea a depunerii dosarului la bancă să nu treacă prea mult timp. 

O altă soluție este să soliciți în antecontractul de vânzare-cumpărare o clauză prin care cumpărătorul să-și poată recupera avansul, dacă nu obține credit de la bancă sau cel puțin să vireze la semnarea promisiunii un avans mai mic, de exemplu 10 la sută din avans, restul să fie transferat în ziua semnării contractului când banca dă undă verde dosarului, astfel încât să diminuați riscul nefinanțării. 

Și nu în ultimul rând, ia în calcul varianta unui credit ipotecar clasic. Principala problemă în acest caz este avansul minim de 15% din prețul de achiziție, adică necesitatea suplimentării cu finanțe pentru a putea trece pe creditul ipotecar în caz de urgență.  

Cine a beneficiat de programul Noua Casă?

Până în luna iunie a anului curent, în programul ”Noua Casă” s-au înscris peste 5.500 de persoane fizice, 84% dintre acestea solicitând credite cu o valoare individuală de până la 70.000 euro, în timp ce 16% au cerut credite de până la 140.000 euro.

Cele mai multe cereri în Cluj au fost pe Floresti, Baciu, Apahida și pe garsoniere de până în 30 mp. Cei mai mulți aplicanți ai programului au fost persoane tinere, cu vârste cuprinse între 22- 35 ani, singure sau proaspăt căsătorite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *