Ergonomia unei locuinte- cateva reguli de baza in amenajare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Locuinta fiecaruia din noi reprezinta un loc de relaxare, un spatiu intim in care ne putem separa de grijile cotidiene , de stresul si “zgomotul” mental prin care trecem zilnic, de mediul extern in care ne desfasuram existenta. Astfel, toti ar trebui sa avem motivatia de a transforma locuinta noastra intr-o mica “oaza”,iar pentru asta locuinta ar trebui sa-si atinga potentialul atunci cand vine vorba de amenajare.

Acest lucru este exact ceea ce noi, designerii, incercam sa oferim fiecarei persoane care apeleaza la serviciile noastre. Din acest motiv folosim intotdeauna anumite “trucuri” atat estetice cat si ergonomice, “trucuri” ale caror efecte sunt demonstrate ca ofera beneficiarului un confort psihic si fizic maxim.

Luand in ordine aceste aspecte, ale gandirii de designer, va propunem in cele ce urmeaza o detaliere a bazelor unei amenajari de succes.

In primul rand, sa vorbim despre partea de ergonomie a locuintei. Este o realitate. Toti ne-am lovit de probleme de ergonomie in casele noastre. Pentru a elimina aceste probleme si a oferi un plus de functionalitate spatiului de locuit, atunci cand se realizeaza o amenajare tinem cont de cateva aspecte cruciale legate de fiecare camera, aspecte axate pe destinatia pe care camerele respective o vor avea.

Unul din aceste criterii este traficul, sau mai simplu, cum sa putem circula cat mai usor prin spatiul respectiv, fara a ne lovi de diferite corpuri de mobilier sau fara a ocoli toata camera pentru a ajunge la un raft, care, teoretic, ar trebui sa fie usor accesibil in linie dreapta. Cand realizam o amenajare ne propunem sa cream un spatiu in care, si daca circulam semiadormiti la 2 noaptea mergand dupa un pahar de apa, sa nu existe sansa de a ne impiedica sau lovi de vreun obiect. Tot de acest criteriu, de trafic, tinem cont si cand este vorba de usurinta cu care anumite corpuri de mobilier menite sa fie flexibile in utilizare(scaunele in mod special), pot fi folosite fara impedimente. De exemplu, atunci cand se realizeaza un loc de dining, fiecare scaun de la masa trebuie sa aiba libertate de miscare pentru evita probleme atunci cand vrem sa stam mai in spate de masa sau sa ne tragem intr-o directie cu scaunul pentru a iesi sau pentru a face loc altor persoane. Aceste distante sunt deja standardizate, testate si demonstrate, distante de care daca tinem cont ne asiguram de succesul ergonomic al acestui element al locuintei.

Un alt exemplu foarte potrivit este cel cu privire la amplasarea unui televizor in raport cu canapeaua si fereastra dintr-un living. Primul aspect este legat de distanta TV-privitor, un aspect foarte important care in timp poate duce la disconfort fizic, oboseala, agitatie, iar in unele cazuri chiar la probleme de vedere. Aceasta distanta se calculeaza in functie de diagonala si tipul aparatului,fiind unul din motivele pentru care recomandam anumite marimi de televizoare in functie de spatiul in care vor fi folosite. Atentie! De multe ori un televizor mai mic este varianta optima. Al doilea aspect este cel legat de pozitionarea sa raportat la fereastra din camera. Trebuie sa tinem cont de acest lucru pentru ca lumina sa nu afecteze calitatea imaginii iar bucuria vizionarii serialului preferat sa nu ne fie luata de un aspect aparent minor.

Tot de ergonomie tine si pozitionarea intr-o camera a tuturor obiectelor de care avem nevoie pentru activitatile pe care le intreprindem in respectivul loc. Mai simplu spus, este inutil si enervant sa trebuiasca sa “dam ture” prin casa, pentru a lua obiecte(corpuri de mobilier,electronice etc) menite spatiului respectiv dar amplasate in alte camere. Fiecare incapere trebuie sa aiba un scop bine determinat, pe cat de mult permite spatiul. Un sfat in acest sens este optimizarea pe cat de mult posibil a fiecarei camere in functie de destinatia sa, rezultatul fiind un design coerent si o locuinta practica, nu doar o colectie de obiecte amplasate fara logica.

Ergonomia spatiului este cruciala in orice amenajare. Acest aspect este unul bazat pe cateva reguli de bun simt,reguli de care daca tinem cont vom avea ca rezultat o amenajare practica si placuta in utilizare, atingand scopul principal al oricarei locuinte.

Sursa: Valentin Bica, DesignIN

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *