De ce scad preturile terenurilor

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Piata terenurilor din Romania trece printr-o perioada ambigua. Desi preturile au scazut cu pana la 90% de la inceputul crizei economice, numarul celor care vor sa incheie contracte este atat de mic incat nici macar nu merita amintit.

Specialistii si expertii de toate orientarile profesionale ne informeaza ca preturile terenurilor vor continua sa scada intr-un ritm constant, ceea ce nu inseamna, bineinteles, ca dinamica tranzactionala va creste in acelasi ritm sustinut. Daca e sa creditam declaratiile oficiale, ne putem astepta la o scadere si mai mare a interesului cetatenilor romani pentru terenurile care se vand, in general, pentru sume derizorii.

Acest aspect paradoxal al pietei este doar in aparenta inexplicabil.

Conform unui studiu realizat de cei de la Imopedia.ro, piata terenurilor este blocata, in primul rand, de proprietarii care prefera sa nu se adapteze la contextul economic actual si continua sa ceara sume incompatibile cu puterea de cumparare a romanului standard.

Se pare ca cei mai multi clienti interesati de terenuri se inscriu in categoria „jucatorilor de calibru mic”, acestea cautand spatii de dimensiuni relativ reduse.

Cererea este mai mare decat oferta. Cei care vor sa cumpere, vor sa speculeze momentul si ofera niste preturi nu atat de generoase. Orice cumparator vrea sa faca afacerea secolului in perioada aceasta, pentru ca simte ca poate sa profite. Sunt unii proprietari care au inteles conditiile actuale de piata, au lasat la pret si au vandut. Dar cei mai multi tot au ramas cu impresia ca preturile sunt la nivelul din 2007-2008. Exista mai mult un blocaj psihologic. Cum sa vand eu la 1.500 euro cand puteam sa iau 3.000 – 3.500 euro in 2007-2008?”, a declarat Mihai Dumitrescu, managing partener Crosspoint.

Problema consta nu in numarul redus al celor interesati de terenuri, ci in atitudinea iluzorie a proprietarilor. Acestia considera ca, indiferent de starea pietei imobiliare si de veniturile potentialilor clienti, terenurile lor trebuie sa fie scoase la vanzare cu niste preturi care depasesc cu mult puterea de cumparare a romanului cu venit mediu si mic.

Scaderea preturilor a fost mai abrupta in orasele de provincie, cu excepţta acelora in care exista doi-trei proprietari dominanti ce controleaza mare parte din oferta de calitate si nu sunt presati sa vanda“, se arata intr-un studiu realizat de cei de la Colliers.

Suntem, de asemenea, informati ca preturile terenurilor vor continua sa scade in mod dramatic. Numarul celor cu probleme financiare fiind deloc neglijabil, piata imobiliara va musti de proprietari care isi vor vinde terenurile pe sume derizoriu doar pentru a-si putea rezolva, temporar sau definitiv, deficultatile de ordin material.

Nu are rost sa cumperi teren acum daca nu construiesti in cel putin doi ani. Dau scris ca terenurile, in zece ani de aici inainte, vor stagna in cel mai bun caz, dar cred ca vor mai scadea chiar. Multi sunt proprietarii prinsi in credite, multi au nevoie de lichiditati, mai devreme sau mai tarziu vor spune: Stau de patru-cinci ani cu pamantul asta si nu a venit nimeni, hai sa il dau mai ieftin. Pentru ca bani sa dezvolte ceva pe el nu mai exista, probabil ca si bancile il preseaza pe de alta parte si tot asa.”,  a declarat Ionut Negoita, presedinte Rin Group.

In ciuda faptului ca multi proprietari aflati in diverse imposibilitati de plata vor scoate pe piata terenuri foarte ieftine, numarul tranzactiilor va continua sa scada in acelasi ritm, avand in vedere faptul ca si cei interesati, intr-un moment sau altul al vietii lor, de achizitionarea unui teren au sau vor avea probleme cu diverse institutii financiare.

Piata a fost infranata si din cauza finantarii, bancile sunt foarte reticente in a finanta in special terenuri. Nu am observat inca o relaxare din partea lor. Pentru a obtine un astfel de credit, trebuie sa vina cineva sa lase in garantie proprietati foarte bune, in pozitii foarte bune, trebuie sa aiba un istoric bancar cat se poate de curat. Creditele se obtin doar in condiţii foarte stricte, iar finantarea influenteaza puternic intregul proces de vanzare-cumparare.“, a adaugat Mihai Dumitrescu.

Concluzia celor de la Imopedia.ro este ca piata imobiliara va stagna pana in momentul in care investitorii vor decide sa aloce sume considerabile de bani pentru diverse proiecte de mai mica sau mai mare amploare.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *