Cumpararea unui teren. Episodul 1- Aspecte legale, avocatul, notarul

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Daca pana prin anii 2007–2008, se tranzactiona aproape orice imobil, iar tranzactiile se incheiau pe baza unor documente sumare, de multe ori la o cafea, iar un imobil ajungea pana seara sa fie vandut (sau “promis spre vanzare”) chiar de 2 ori in aceeasi zi, “trecand prin mainile mai multor proprietari”, odata cu recesiunea economica, lucrurile s-au schimbat. Banii au devenit “mai scumpi”, bancile mult mai atente cu garantiile lor, astfel incat s-a observat si se observa o tot mai mare profesionalizare a tranzactiilor constand in achizitia unui teren (a unui imobil, in general).

Banii(finantarea) obtinandu-se astazi mult mai greu, justifica atitudinea cumparatorului de a se “asigura”, din toate punctele de vedere, ca nu greseste si ca face o tranzactie conform asteptarilor sale.

Ce intelegem prin “asigurarea” din toate punctele de vedere ?!

Va vom prezenta in zilele urmatoare in cadrul Blogului Blitz un serial realizat de Av. Dan Ioan Oniga, in cadrul caruia autorul va face o analiza cat mai completa a subiectului, inclusiv cu indicarea greselilor sau a lipsurilor cel mai frecvent intalnite si a masurilor de preventie, atunci cand va cumparati un teren.

Observatie: desi prezentate distinct aspectele achizitiei, prin referirea si la alte domenii decat cel juridic, toate cele de mai jos sunt – de cele mai multe ori – aspecte de drept civil, imobiliar, publicitate imobiliara, dreptul urbanismului.

Episodul 1- Aspectele legale. Avocatul / Notarul

Achizitia unui teren nu poate fi imaginata fara a apela la serviciile unui avocat familiarizat cu asemenea chestiuni. Astfel, pot fi verificate:

  • actualitatea documentelor de proprietate;
  • lipsa sarcinilor sau a unor notari in cartea funciara;
  • lipsa unor proceduri in curs fata de vanzator care pot duce la anularea ulterioara a contractului (gen insolventa, etc.);
  • asigurarea ca terenul este unul construibil;
  • verificarea modului de dobandire al terenului etc.

De retinut: Este bine ca avocatul sa faca echipa cu urbanistul si topograful, dupa cum vom explica mai jos sau chiar „sa conduca” echipa de consultanti in favoarea ta!

Consultarea cu notarul care va instrumenta contractul de vanzare-cumparare acopera doar in partea consultanta juridica necesara, notarul ocupandu-se mai mult de chestiuni ce tin de redactarea contractului, incheierea valabila a acestuia; oricum, nu acopera intreaga sfera a consultantei necesare. Plus ca, desi foarte putini inteleg, notarul redacteaza un contract standard (contract tip), iar de multe ori, o parte contractanta este mult mai protejata fata de riscurile unei tranzactii, daca are un avocat care sa propuna clauze in favoarea sa si sa-l asiste la redactarea contractului / antecontractului.

In episodul de maine: Aspectele cadastrale.

Av. Dan Ioan Oniga
Baroul Cluj
dan.oniga@transilvania-lawyers.com
dan.oniga@baticonsult.net

Terenuri de vanzare in Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *