Cum stam cu politele de asigurare obligatorie

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Fapt e ca suntem suprasaturati de multitudinea de taxe si impozite care ni se vara pe gat. Iata de ce percepem o polita de asigurare obligatorie ca pe inca o dare menita sa ne stoarca de ultimii banuti pe care-i avem in buzunare.

Problema e ca unele polite de asigurare sunt cu adevarat necesare, in timp ce altele cad, intr-adevar, sub incidenta taxelor camuflate. Nimeni nu poate spune, in acest sens, ca o polita de asigurare impotriva dezastrelor este irelevanta.

Suntem informati, via Money.ro, ca doar 5,9% dintre locuintele inregistrate oficial in catastifele guvernului au fost asigurate pana in data de 16 mai a acestui an. Mai concret de-atat, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a incheiat doar  496.672 polite de asigurare, in conditiile in care in Romania sunt aproximativ 8,4 milioane de locuinte.

Din cele 496.672 de polite de asigurare obligatorie locuintelor încheiate, 76% au fost in mediul urban iar restul, de 24%, in mediul rural. Nu credem ca statul va putea interveni din punct de vedere financiar pentru a ajuta populatia in cazul producerii unei catastrofe naturale. Populatia din Romania are un comportament de asistat social. Datoria de a ne proteja bunurile este o datorie personala, care nu revine statului. Daca populaţia considera ca aceasta asigurare reprezinta o taxa, inseamna ca programul nu va avea sansa de reusita“, a declarat Marius Bulugea, presedintele PAID.

Se pare ca rata cea mai mare de asigurati a fost inregistrata in Bucuresti (23%). Muntenia ocupa locul al doilea, cu 18% din locuinte asigurate, iar Transilvania si Moldova se afla pe locul al treilea, cu cate 15% din locuinte asigurate. Codasii topului sunt Dobrogea (9%), Banat (6%), Oltenia (5%), Crisana (4%), Bucovina (3%) si Maramures cu 2%.

Situatia este cu adevarat dramatica, in special daca luam in calcul ca termenul-limita impus de Ministerul Administratiei si Internelor este data de 15 iulie 2011. Cei care nu stiu, sunt informati acum: amenzile pentru ne-asigurati vor fi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Intarzierea crasa a cetatenilor romani este si nu este explicabila. Viata este grea, preturile a tot ceea ce se vinde legal au ba sunt mult prea mari pentru buzunarele noastre, iar taxele si impozitele ne ucid lent si sigur. Cu toate acestea, sumele solicitate nu sunt imposibil de mari: 20 de euro pentru locuintele de tip A (structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si 10 euro pentru locuintele de tip B ( pereti din materiale nesupuse tratamentelor termice si/sau chimice).

Speram ca situatia se va remedia in cel mai scurt timp posibil, in caz contrar statul nefiind in stare sa aloce sume prea mari locuintelor distruse de cutremure, inundatii si alunecari de pamant.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *