Trenduri în imobiliare: Numărul de autorizații de construcție este în scădere

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Prețurile la imobiliare pot crește indirect din cauza scăderii ofertei de locuințe noi. Orice factor intern care împiedică piața locuințelor să se dezvolte, are un impact indirect asupra cererii și ofertei de locuințe, respectiv asupra prețurilor la imobiliare.

Potrivit datelor publicate recent de Institutul de Statistică într-un comunicat de presă, în luna aprilie 2023, s-au eliberat 2.677 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu -20,0% faţă de luna martie 2023 şi cu – 32,3% mai puține faţă de luna aprilie 2022.

În perioada  1 ianuarie – 30 aprilie, au fost eliberate 10.673 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu -26,1% faţă de perioada similară. 

Reamintim contextul de piață cu care ne confruntăm. 

Potrivit specialiștilor în imobiliare, piața imobiliară din 2023 continuă să fie, deși tot mai  puțin, o ”piață a vânzătorilor”. Practic acest lucru înseamnă că vânzătorii încă mai pot cere prețul dorit, deoarece cererea devansează oferta.  

Din cauza prețurilor și a ratelor tot mai mari însă,  cumpărătorii se răresc, iar cei care se gândesc să  cumpere, sunt tot mai cumpătați și mai calculați în  decizia de cumpărare. 

Deși cumpărătorii se răresc, acest lucru însă nu pare să-i afecteze pe cei cu proprietăți de vânzare, deoarece oferta este și ea în scădere. 

Din cauza numărului scăzut de autorizații de construcție emise, precum și a creșterilor noi de prețuri la materialele de construcție și a deficitului de forță de muncă din construcții, mulți dezvoltatori își vor pune și anul acesta proiectele pe ”așteptare”. 

Scăderea numărului de autorizații de construcție înseamnă concret că dezvoltatorii vor iniția mai puține proiecte noi de construcție. Aceasta poate duce la o scădere a numărului de proiecte în curs și la o reducere a veniturilor și profitabilității dezvoltatorilor.

Per total, un număr mai scăzut de autorizații emise se vor traduce în timp în mai puține locuințe livrate la final de an, ceea ce va avea ca impact scăderea ofertei de locuințe noi, spre care se orientează majoritatea cumpărătorilor. 
În astfel de situații, proprietarii de imobile existente ar putea profita de cererea crescută prin majorarea prețurilor de vânzare sau închiriere, ceea ce și explică valul noilor scumpri din ultima perioadă.