Cum îți pregătesti locuința pentru sezonul chiriilor?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Suntem la doar câțiva pași de startul “sezonului chiriilor”, așa cum este denumita perioada august-septembrie în sectorul imobiliar. Este o denumire cât se poate de corectă, având în vedere procentul chiriașilor studenți este covârșitor: 80% după analizele specialiștilor.

Citește mai jos câteva sfaturi despre cum să-ți pregătești imobilul pentru închiriere, astfel încât să-ți maximizezi valoarea proprietății și să-ți găsești chiriașii potriviți cât mai curând. 

  • Reparații

Primul lucru la care să te gândești când îți scoți apartamentul spre închiriere sunt reparațiile. Repară toate micile defecțiuni care sunt în locuință astfel ca totul să fie funcțional. Mai poți împrospăta locuința zugrăvind pereții cu un strat de lavabil. 

Poți, de asemenea, apela la o firmă de curățenie ca să facă curat după foștii chiriași. Dacă apartamentul va fi igienizat eficient, noii chiriași vor tinde să mențină curățenia.  

  • Mobilier Simplu și funcțional

O amenajare decentă pentru un apartament de închiriat nu trebuie neapărat să fie extrem de costisitoare. Dincolo de aspectul estetic, chiriașii pun un mare accent pe funcționalitate. 

Nu e necesar să decorezi apartamentul, chiriașii vor dori să-și aducă propriile lor decorațiuni pe gustul lor, și poate chiar câteva piese mici de mobilier. Proprietarul însă trebuie să asigure mobilierul de bază. 

Majoritatea magazinelor de profil de pe piața autohtonă au și soluții economice, astfel încât, cu un buget de 1.500-2.000 de euro, poți să mobilezi integral un apartament cu două camere.

Asigură așadar mobilierul esențial, de dorit cât mai simplu și în culori neutre:

  • Paturi confortabile. 
  • Cuiere și dulapuri pentru depozitare – sunt întotdeauna utile.
  • O canapea, de preferat extensibilă, pentru sufragerie. 
  • Biroul a devenit mai mult decât necesar. 
  • Bucătăria trebuie neapărat mobilată și dotată cu ustensilele minime.

Electrocasnice de bază

Dincolo de starea de uzură a mobilierului, pentru un chiriaș vor conta mult dotările locuinței. La capitolul nevoi „de bază” ar intra: 

  • aragaz
  • frigider
  • mașina de spălat
  • televizor

Lipsa oricăruia dintre aceste elemente ar putea duce la diminuarea chiriei, sau ar putea determina un potențial client să opteze pentru un alt apartament. 

Pentru utilarea locuinței cu electrocasnicele necesare te poți încadra și într-un buget de 1.000 de euro.

Înainte de a-ți scoate apartamentul pe piață

În afară de aceste pregătiri, mai trebuie să asiguri accesul la spațiile comune – boxă sau parcare rezidențială, dacă este cazul. 

Dacă apartamentul este pet friendly, e bine să scoți în evidență acest aspect. În caz contrar, menționează în anunț că nu consimți prezența animalelor de companie în locuință. 

O altă recomandare este să faci o estimare a cheltuielilor lunare, deoarece potențialii chiriași cu siguranță vor întreba. Alege furnizori de utilități, atunci când ai aceasta posibilitate, cu tarife cât mai mici. 

De asemenea, un bun proprietar își informează chiriașii și de aspectele mai puțin plăcute, ca aceștia să fie preveniți: lift zgomotos sau ușă îngustă sau alte mici inconveniențe. 

Colaborează cu profesioniști pentru găsirea chiriașilor

Dacă ai ajuns în punctul acesta final, felicitări, îți poți scoate proprietatea pe piață. Pentru promovarea proprietății și găsirea cât mai grabnică a unor chiriași responsabili, apelează la profesioniștii Blitz. 

Avem pachete de promovare cu servicii complete ce garantează găsirea unui număr suficient de potențiali chiriași din care să alegi.