Cum investești în imobiliare când ai bani puțini

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Unul dintre principalele obstacole în calea unui investitor începător este necesitatea unui capital inițial semnificativ. Cumpărarea unei proprietăți sau investiția în proiecte imobiliare poate implica sume mari de bani, ceea ce poate descuraja mulți potențiali investitori.

În afară de asta, în ciuda creșterii generale a valorii imobiliare pe termen lung, există riscul ca piața să sufere scăderi temporare. 

Mai e în plus și timpul necesar gestionării proprietății. Întreținerea, relaționarea cu chiriașii și alte aspecte legate de proprietate pot fi văzute ca sarcini consumatoare de timp.

Cum poți totuși investi în imobiliare, chiar și atunci când nu ai sume de bani importante și nu ai timp să gestionezi proprietățile achiziționate? 

Investind într-un fond de investiții imobiliare, care investește la rândul său în proprietăți imobiliare pentru a obține venituri din închiriere sau vânzare, folosindu-se de un fond comun de capital investițional. 

Gestonarii fondului achiziționează sau dezvoltă și, de obicei, tot ei gestionează portofoliul de proprietăți generatoare de venituri.

Astfel de fonduri funcționează în mod similar cu fondurile mutuale sau cu fondurile tranzacționate la bursă (ETF), în sensul că permit investitorilor de retail să beneficieze de avantajele unei investiții imobiliare, fără a suporta costurile și bătăile de cap care însoțesc achiziția și gestionarea unor proprietăți imobiliare fizice.

Fondurile de investiții imobiliare  sau REIT – Real Estate Investment Trusts sunt o metodă relativ recentă de a investi pe piața imobiliară, fără a cumpăra bunuri imobiliare fizice.

Sunt o opțiune bună care-ți permite să-ți diversifici portofoliul, dacă deja investești în fonduri mutuale sau în acțiuni. Îți oferă posibilitatea de a-ți diversifica portofoliul și de a cumpăra părți din proprietăți imobiliare, fără necesitatea de a le gestiona mai apoi fizic..

Unul din avantajele unei investiții în REIT este că profitul realizat este scutit de impozit. Pentru a se califica drept Fond de Investiții Imobiliare, fondul trebuie să distribuie acționarilor cel puțin 90% din venitul său impozabil. Astfel, REIT-urile nu plătesc de obicei niciun impozit pe profit, deoarece câștigurile lor sunt transferate ca plăți de dividende.

Aceste distribuții pot fi atractive pentru investitori, deoarece pot genera venituri regulate în portofoliul lor.

În plus, o investiție în REIT are o lichiditate mai mare a investițiilor, în cazul acestuia nu ai de așteptat luni bune până să vinzi proprietatea pentru a-ți monetiza investiția.

Acțiunile REIT pot fi tranzacționate pe burse de valori sau pot fi răscumpărate de fond, ceea ce înseamnă o modalitate relativ ușoară de a investi sau de a ieși dintr-o investiție.

Riscurile pe care ar trebui să le iei în calcul la investiția într-un fond imobiliar sunt costurile de administrare și comisioanele percepute de fond, care pot reduce din profitabilitate, precum și dificultatea de a vinde acțiunile fondului la prețul dorit într-un timp scurt.

Este important de menționat că avantajele și riscurile specifice asociate fondurilor REIT pot varia în funcție de strategia specifică a fiecărui fond.

Recomandarea noastră este să faci o cercetare detaliată de piață, să compari mai multe oferte și să citești cu atenție contractul fondului înainte de a investi. Sau consultă un expert financiar care să-ți prezinte toate informațiile cheie înainte de a investi în fonduri REIT.

#bursa de valori #dividende #fonduri de investiții imobiliare #impozit pe profit