Criza forței de muncă din construcții duce la scumpirea prețurilor la apartamente

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
criza forței de muncă construcții

Criza forței de muncă a provocat întârzieri de câteva luni în cazul multor proiecte imobiliare. Sunt clienți care nu se vor putea muta în noile locuințe la termenul stabilit pentru că muncitorii din construcții sunt tot mai greu de găsit.

Mulți au plecat în străinătate, deși salariile au crescut în ultima perioadă. Într-un comunicat transmis de Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) se arată că în prezent există un deficit de 500.000 de oameni, și se estimează că nevoia de oameni în construcție se va dubla sau chiar tripla în câțiva ani.

Construcții mai scumpe și termene de finalizare amânate

Primele efecte ale crizei forței de muncă au fost lucrări de construcție mai scumpe și termene de finalizare amânate. În cazul multor proiecte dezvoltatorii au început cu o echipă mai numeroasă, iar pe parcurs anului 2021 au tot pierdut oameni, pentru că aceștia au preferat să meargă la muncă în străinătate.

Potrivit site-ului https://www.constructionworkers.eu/ tarifele pe oră în construcții încep de la: 

  • 14 euro –  muncitori necalificat în Belgia
  • 13 euro pe oră – muncitor necalificat Irlanda
  • 12 Euro – muncitor necalificat în Germania
  • 8 Euro pe oră –  muncitor necalificat în Italia

Facilitățile fiscale introduse de Guvern sunt ineficiente

Din datele Institutului Naţional de Statistică reiese că numărul de angajați din construcții a crescut din momentul în care statul a oferit facilităţi fiscale, dar noile facilități nu au rezolvat criza. Cele mai importante facilități au fost legate de salariile plătite în construcţii: 

  • Reducerea contribuţiei de asigurări sociale de la 25% la 21,75% 
  • Exceptarea de la plata contribuţiei la asigurărilor sociale de sănătate (10%) 
  • Exceptarea de la plata impozitului pe venit care este în cotă de 10%. 

Cu aceste facilități salariul minim brut din construcții a putut crește de la 2350 de lei  la 3.000 de lei, insuficient pentru a-i convinge pe muncitori să rămână să lucreze în construcții în țară. 

De altfel, dacă vrea să acceseze finanțări în cadrul programului PNDR 29 mld. euro de la Uniunea Europeană, România va trebui să renunțe la aceste facilități fiscale până în anul 2025. 

Salariile din construcții au crescut

Salariile în construcții au crescut în ultimii doi ani. În funcţie de calificare pot să ajungă şi la 5-6.000 de lei net salariul unui muncitor bun, calificat. 

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut în construcții în luna octombrie 2021 a fost de 4461 de lei, mai mare cu 210 lei decât în octombrie anul trecut. Iar câștigul salarial mediu net a crescut cu 164 lei din luna octombrie anul trecut până la 3.357 de lei în octombrie 2021. Comparabil cu țările UE, tariful pe oră în construcții în România este de aproximativ 4 euro.

O soluție salvatoare – importul de muncitori din Asia

Un nou val de emigranți proveniți din afara Uniunii Europene au fost admiși în țara numai în anul acesta. Ministerul Muncii încearcă să acopere astfel lipsa muncitorilor din construcții. Anul acesta au fost admiși peste 50.000 muncitori, majoritatea dintre ei provenind din Sri Lanka, Nepal, India şi Bangladesh

Pentru anul 2021, Ministerul Muncii a propus, să acorde vize pentru 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţă, pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcţiilor de clădiri, de drumuri, al restaurantelor, transporturilor rutiere, hotelurilor şi panificaţiei.

Ce fel de muncitori lipsesc cel mai mult

Potrivit specialiștilor, deficitul de muncitori este de aproximativ 100.000, în momentul de față. Pe lângă aceștia, lipsesc și inginerii din domeniul construcțiilor. Cătălin Priscorniță, CEO companiei Blitz este de părerea că ”creșterea prețurilor la materialele de construcție, precum și lipsa forței de muncă, vor avea ca impact direct creșterea prețului pe metru pătrat de spațiu locativ nou construit. Prin urmare, ne așteptăm ca în anul viitor prețurile la imobile să crească foarte mult și să atingă maxime istorice”. 

Prin urmare, nu ratați oportunitățile imobiliare de la sfârșit de an precum și ofertele cu preț redus din portofoliul Blitz, contactați astăzi un agent Blitz pentru cele mai bune oferte ale lunii decembrie! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *