Criza economica a trecut piata constructiilor prin “foc si sabie”

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Criza economica a lovit in stanga si-n dreapta fara discriminare, insa unul dintre sectoarele cele mai afectate a fost cel al constructiilor. Companiile nascute in perioada pre-recesiune au decedat primele, iar companiile vechi si cu un capital solid in spate au picat, in ciuda portofoliilor substantiale, ca mustele.

Piata imobiliara este fluctuanta si imprevizibila chiar si in perioadele de relativa stabilitate economica, o criza de proportii mondiale anuland si ultima bruma de echilibru.

Opinia unanim acceptata a diversilor experti ai pietei imobiliare este ca o crestere fulminanta este, intotdeauna, urmata de un picaj la fel de dramatic.

In conditile recentei crize economice, investitorii si dezvoltatorii cu experienta au incercat sa compenseze pierderile de pe piata imobiliara cu investitii in afaceri de alta natura, problema fiind ca astfel de demersuri sunt dificile si sinuoase.

Toti incearca sa aiba alternative. E adevarat ca daca ai o activitate in constructii e greu sa ii gasesti o alternativa, are o anumita anvergura. Te implici financiar, tehnic, dotarile sunt extrem de scumpe in constructii, mai ales la cei care lucreaza in infrastructura. Daca se intampla ceva rau in constructii, este foarte greu de iesit, pentru ca ai in spate niste leasinguri, ai in spate niste furnizori, intotdeauna vii din urma cu cheltuieli foarte mari. Si intr-adevar, multi nu aveau un back-up pentru o asemenea situatie., spune Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Acestea fiind spuse, nu este de mirare faptul ca multi jucatori cu greutate in sectorul constructiilor au fost rapusi de criza economica. Neavand proiecte alternative, acesti dezvoltatori s-au trezit in trista ipostaza de patroni de firme falimentare.

Noi am inlemnit cand am auzit despre un constructor ca si-a deschis lant de gogoserii si covrigarii. E constructor dintotdeauna, are o experienta de cel putin zece ani. Acum vinde covrigi, pentru ca un leu pentru un covrig are toata lumea. Altfel, afacerea îi merge bine, in fiecare zi vinde cate 100 de covrigi cu un leu., spune Catalin Zarnescu, director Cagead.

Cu toate ca exista suficiente astfel de cazuri de reorientare profesionala de trista „anvergura”, reprezentantii patronatelor in constructii sustin ca acestea nu trebuie luate ca puncte de reper ale pietei actuale.

Acestea sunt cazuri extreme. Sunt unii constructori care au dorit sa continue cu orice pret. La un moment dat, au pierdut ceea ce acumulaseră in cei trei ani buni pentru constructii, cei de dinainte de criza. Au sperat ca lucrurile isi vor reveni si au spus ca raman in piaţă, cu riscul unor anumite pierderi, dar au pierdut totul mai apoi. Lucrurile s-au complicat de la an la an, iar acum criza se face resimtita acut., continua Erbasu.

Intr-o alta categorie de „infranti” se inscriu dezvoltatorii care au inteles ca recesiunea va trece piata constructiilor prin “foc si sabie” si au ales, elegant si econom, sa-si incheie activitatea din acest sector.

Cunosc multi, chiar foarte multi oameni din domeniu, care trec prin perioade dificile. Un caz concret e chiar al unui prieten apropiat, care a renuntat complet la imobiliare pentru ca nu exista siguranta, comisioanele nu sunt stabile. S-a angajat din nou la vechiul loc de munca pe un salariu fix, 2.000-2.500 lei, in speranta ca după ce se va termina criza, va reveni in imobiliare. Pentru ca imobiliarele sunt un virus, nu poti sa scapi., a declarat Giulio Angheloiu, general manager Premier Service.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *