Cresc ratele creditelor in euro

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cei de la Imopedia.ro ne anunta ca ratele pentru creditele in euro cu dobanzi variabile vor creste alarmant de mult in urmatoarele luni ale acestui an.

Se pare ca dobanzile de pe piata interbancara europeana au ajuns la niveluri nemaintalnite in ultimii doi ani, Banca Centrala Europeana informanadu-ne ca valorile vor creste si mai mult incepand cu luna iulie.

Euribor la 3 luni (3M), cel mai utilizat indicator pentru stabilirea dobanzilor variabile la euro in Romania, a ajuns la 1,477%. Fata de inceputul anului Euribor 3M a inregistrat o crestere de circa 47%. Daca facem o comparatie cu minimul atins la sfarsitul lunii martie 2010 de 0,634%, avem o crestere de 133%.

Cresteri observam si la Euribor la 6 luni (6M), ajuns la 1,741%, cel mai inalt nivel din martie 2009. De la începutul anului, cand era la 1,224%, Euribor 6M a crescut cu peste 40 de procente, iar fata de la nivelul cel mai scazut inregistrat in martie 2010 majorarea este 84%.

Estimarile Eurostat arata ca inflatia anuala din Zona euro a fost de 2,7% in mai, in scadere cu 0,1% fata de aprilie, insa peste limita BCE de 2%, acest lucru punand presiune pe Banca Centrala Europeana.

Sunt foarte multi romanii care au credite in euro si care sunt platiti in moneda nationala, iar acest lucru ii face vulnerabili in fata aprecierii monedei europene in raport cu leul. Insa, expunerea la cursul de schimb ar putea sa functioneze si in favoarea lor, daca leul se apreciaza.

Moneda nationala s-a apreciat cu 4,4% fata de euro in mai, in comparatie cu decembrie 2010. Astfel, rata lunara de 300 euro exprimata in lei era de 1.287 lei in decembrie si de 1.233 lei in mai. O crestere de 0,4 pp a dobanzii, ce ar fi dus rata la 313 euro, ar fi fost absorbita integral de aprecierea leului in perioada mentionata.

Insa, speranta celor cu credite in euro ca leul se va aprecia ar putea fi spulberata de BNR. Si asta pentru ca Banca Centrala are in vedere o politica de reducere a volatilitatii cursului de schimb, pe masura ce in tara vor intra mai multe capitaluri speculative menite sa adune dobanzile mari la depozitele în lei.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *