Companiile medii parasesc cladirile de birouri

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Suntem informati ca proprietarii de vile o duc relativ bine in aceasta perioada de trista instabilitate economica si ineficienta imobiliara, principala cauza a acestei modificari de piata fiind interesul subit al companiilor pentru casele spatioase.

Cu alte cuvinte, firmele care nu pot amortiza costurile aferente ocuparii unor spatii in cladirile de birouri se muta in vile, chiriile fiind mult mai accesibile.

Daca pe segmentul cladirilor de birouri rata de neocupare a crescut de la 2-3%, inainte de criza, pana la 18-20%, in prezent, pe piata vilelor situatia se amelioreaza pe zi ce trece, procentul neocuparii trecand de la 26-29% in zonele centrale, inainte de criza, la 15-18% in al doilea trimestru al acestui an. De asemenea, in zonele semicentrale aceasta s-a redus de la 32-35% inainte de criză, la 22-26% in al doilea trimestru din 2011.

Inainte de criza, firmele puneau accentul pe imagine si reprezentativitatea spatiului, preferand cladirile de birouri pozitionate central, cu spatii deschise. In ultimii doi ani, sub presiunea necesitatii de reducere a costurilor, criteriul prioritar a devenit nivelul redus al chiriei si flexibilitatea termenilor contractuali. Acesti factori au condus la o migrare a companiilor medii catre vile, inregistrandu-se o scadere a stocului de birouri in vile la fiecare dintre cele trei categorii de bugete. Pentru companiile care au intre 10 si 60 de angajati, vilele au reprezentat o bula de oxigen mai mult decat necesara in astfel de vremuri., se arata intr-un comunicat ESOP Consulting.

Companiile medii cauta, in genere, suprafete cuprinse intre 200 si 600 de mp, indreptandu-se, astfel, catre vile si negociind perioade contractuale cat mai flexibile – unu, doi sau trei ani, insa cu posibilitatea de renuntare unilaterala dupa primele 12 luni de ocupare, in cazul unor eventuale evolutii negative ale cifrelor de afaceri.

In aceeasi ordine de idei, reprezentantii firmelor medii cauta spatii care necesita cheltuieli de intretinere mici si foarte mici, costurile aferente ocuparii unei vile fiind considerabil mai mici decat cele pe care le implica activarea intr-o cladire de birouri.

Suntem informati, insa, ca reorientarea firmelor catre casele si vilele spatioase este o miscare temporara, finalul recesiunii insemnand, printre altele, si intoarcerea acestora in cladirile de birouri.

Cu alte cuvinte, proprietarii vilelor ar trebui sa capitalizeze pe acest trend si sa nu isi faca planuri pe termen lung, luand in calcul caracteristicile acestor ani.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *