Companiile amana plata chiriilor pentru a se achita de datoriile la banci

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

In ciuda faptului ca piata de retail o duce relativ bine, dupa cum ne-au informat eminentele cenusii in repetate randuri, se pare ca investitorii mici si mari intampina dificultati in a-si plati chiriile, unul dintre motivele acestei triste situatii fiind presiunea incoruptibila pe care o exercita institutiile financiare.

Astfel, administratorii companiilor se vad nevoiti sa se achite de datoriile pe care le au la diversele banci de pe piata si abia apoi sa dea seama de spatiile inchiriate.

Cei de la Imopedia.ro ne informeaza ca in aceasta situatie se afla piata industriala, piata de dezvoltare si cea de productie.

In ceea ce priveste sectorul spatiilor logistice, totul se reduce la amorteala din care investitorii si dezvoltatorii nu par sa se poate smulge. Constructii noi nu s-au mai ridicat iar cererea, ca o consecinta directa a lipsei de proiecte noi, a crescut exponential.

Eu administrez spatii de depozitare/productie. Oamenii aceia imi datorează chirie lunara pe data de 15. Dar nefiind bani pe piata, toată lumea reduce capacitatea la mic si asteaptă. Prima este plata la banca, sa nu intre pe lista datornicilor, caci apoi nu mai primesc nimic la nivel de finantari. Drept urmare, este exact principiul domino. Celelalte plati sunt amanate.”, spune Catalin Zarnescu, director Cagead.

Multe sunt cazurile in care chiriasii, aflati in crunta incapacitate de plata, lasa in urma lor datorii si chiar afaceri mai mult sau mai putin falimentare.

Am avut un client, o doamna care avea un salon pentru copii, care de sase-sapte luni nu platea nici curentul, nici gazele. Ne ascundea notificarile. Apoi a disparut, nu am reusit sa dam de ea. Am hotarare judecatorească pentru suma, dar nu am pe cine sa execut. Datoria este de 100 milioane. In plus, ultimele trei luni nu a platit chirie, am pasuit-o ca sa investească si sa inceapa iar sa produca.”, continua Zarnescu.

Acest lucru se traduce in faptul ca administratorul trebuie sa ia bani de la cei care isi platesc darile si sa acopere gaurile provocate de rau-platnici. In unele cazuri insa, datoriile sunt atat de mari incat proprietarul spatiilor inchiriate ajunge in incapacitate de plata.

In momentul in care ai de recuperat 20.000-30.000 euro de la datornici, este grav. Banca nu te asteaptă. Gazele nu te asteapta. Iar daca se opresc gazele, se opresc si la cei care au platit. Te trezesti dimineata si nu stii de ce muncesti. Azi am semnat doua contracte, ieri doua contracte, iar banii au zburat. Acoperi gaurile pe care ti le-au creat altii.“, spune reprezentantul Cagead.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *