Cluj-Napoca – în topul orașelor cu cea mai ridicată calitate a vieții din Europa

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Un recent studiu al Comisiei Europene a evidențiat un fapt remarcabil – Cluj-Napoca, perla Transilvaniei, strălucește în topul european al calității vieții. 

Raportul privind calitatea vieții în orașele Uniunii Europene a analizat percepția locuitorilor din 83 de orașe, atât capitale cât și altele decât capitalele țărilor, pentru anul 2023, a fost publicat recent de Directoratul Politică Regională și Urbană al Comisiei Europene.

Cluj Napoca se află în acest an în top 10 al celor mai bune orașe din punct de vedere al satisfacției locuitorilor.

Aflat într-un select club alături de orașe din Elveția, Danemarca, Olanda, Polonia, Germania și Portugalia, Cluj-Napoca este considerat de locuitorii săi un loc unde traiul este cu adevărat plăcut și prosper.

Care au fost motivele pentru care Clujul a ajuns în acest top? 

  • 73% dintre membrii comunității consideră că este ușor să-ți găsești o slujbă bună la Cluj-Napoca, Clujul se clasează pe locul II în UE, în această privință, pe primul fiind orașul Praga. 
  • Cluj-Napoca este, în același timp, unul dintre cele mai sigure orașe din Europa. 
  • Cluj este unul dintre cele mai bune orașe în care să locuiești pentru persoanele de vârsta a III-a.
  • 74% dintre membrii comunității au încredere în oameni. 

Ce alte aspecte fac din Cluj-Napoca un oraș atât de special? Am putea menționa 3 elemente cheie: 

  1. Infrastructură modernă

Orașul se bucură de o infrastructură modernă, cu străzi bine întreținute, transport public eficient și facilități care îmbunătățesc calitatea vieții locuitorilor. Mai multe proiecte de infrastructură vor oferi orașului o și mai mare conectivitate cu restul țării printre care: 

  • Centura Metropolitană în curs de construcție în jurul Clujului, care va reduce traficul în interiorul orașului.
  • Lucrările pentru construirea metroului din Cluj, care va îmbunătăți semnificativ transportul public în oraș, sunt preconizate să înceapă din 1 martie 2024, din Florești. 
  • Infrastructura feroviară din Cluj urmează să fie modernizată, cu finanțare din partea Uniunii Europene.
  1. Festivaluri internaționale, muzee și teatre

Cluj-Napoca strălucește prin varietatea de evenimente culturale și activități de timp liber. Teatre, muzee, concerte și festivaluri transformă orașul într-un centru vibrant al artei și divertismentului.

Cel mai scump oraș din România este cunoscut la nivel internațional pentru o serie de festivaluri care atrag anual zeci de mii de vizitatori din toată lumea, cum ar fi: 

Untold Festival, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică electronică din Europa, care reunește pe scenă nume mari din industria muzicală internațională. Festivalul se remarcă prin producția sa grandioasă, scenele spectaculoase și atmosfera electrizantă. Bugetul festivalului a fost în 2023 de 17 milioane de euro și au participat 360.000 persoane, dintre care 270000 – din afara județului Cluj.

Electric Castle, care se desfășoară în Bonțida, în apropierea Clujului, și oferă o experiență unică prin combinația de muzică electronică, indie rock, alternative și artă contemporană, într-un cadru natural feeric, Castelul Bánffy, care contribuie la crearea unei atmosfere magice, la care participă anual peste 350 de artiști din toată lumea și peste 230.000 de participanți. 

Transilvania International Film Festival (TIFF) este cel mai important festival de film din România și unul dintre cele mai apreciate din Europa Centrală și de Est, ce se desfășoară anual în Cluj-Napoca și prezintă o selecție a celor mai bune filme de lungmetraj din România, cu peste 100.000 de participanți la fiecare ediție.

  1. Zone verzi

Orașul acordă o atenție deosebită zonelor verzi și parcurilor, oferind locuitorilor spații relaxante și sănătoase pentru recreere.

Mai mult decât atât, potrivit ultimelor înregistrări din registrul spațiilor verzi din Cluj Napoca din 2010, Cluj Napoca are aproximativ 28,64 metri pătrați pe cap de locuitor de spații verzi (media europeană fiind de 26 de mp). 

Comparativ cu alte orașe, București  are 23,21 mp/cap locuitor de spații verzi, Cluj-Napoca 28,64 mp/cap locuitor, Timișoara – 41,82 mp/cap locuitor, Iași – 26,15 mp/cap locuitor și Oradea – 27,56 mp/cap locuitor, respectiv cel mai verde oraș – Brașov, care deține 118,54 mp de spațiu verde pe cap de locuitor.

Cluj Napoca are peste 400 de hectare de parcuri, grădini și păduri, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din suprafața totală a orașului.

Unul dintre cele mai populare parcuri din Cluj-Napoca este Parcul Central, situat în centrul orașului. Parcul are o suprafață de 70 de hectare și găzduiește o varietate de atracții, inclusiv un lac, o grădină zoologică, un teatru de vară și o serie de monumente și sculpturi.

Cluj-Napoca are, de asemenea, o serie de păduri care sunt populare pentru drumeții și recreere în aer liber. 

  • Pădurea Făget este cea mai mare pădure din Cluj-Napoca și este situată în partea de nord-vest a orașului. 
  • Pădurea Hoia-Baciu este situată în partea de sud a orașului și este cunoscută pentru legendele sale despre OZN-uri și alte activități paranormale.

Același raport însă a evidențiat că Bucureștiul se află în coada clasamentelor, iar nemulțumirile locuitorilor sunt variate. 

Conform acestui raport, orașele care nu sunt capitale au un scor mai mare decât orașele-capitale. În timp ce capitalele pot oferi mai multe locuri de muncă, oportunități și facilități, ele sunt, de asemenea, percepute ca oferind o calitate mai slabă a serviciilor publice și mai puțin accesibile oportunități de locuințe.

Problemele legate de curățenie, calitatea aerului și corupția au fost semnalate ca principalele obstacole în calea unei vieți satisfăcătoare în capitală.

Cluj-Napoca reprezintă, așadar, nu doar un punct de referință în România, ci și un exemplu demn de urmat pentru creșterea calității vieții în mediul urban european.

Celelalte orașe pentru a ajunge la nivelul municipiului Cluj-Napoca au nevoie de strategii de dezvoltare urbană sustenabilă și a eforturi susținute din partea administrațiilor locale pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din orașele or.