Cladire istorica din Bucuresti, demolata fara drept de apel

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Bucurestiul este, printre altele, un foarte relevant depozitar de cladiri cu certa valoare istorica. In ciuda faptului ca au apus cam de multisor timpurile in care urbea a fost considerata Micul Paris, nu trebuie ignorat faptul ca, cel putin la nivel arhitectural, Bucurestiul continua sa fie un oras deloc neglijabil.

In aceasta ordine de idei, aflam cu maxima stupoare ca un imobil de peste 100 de ani din Centrul Istoric al Capitalei a fost facut, week-end-ul trecut, una cu pamantul. Pare-se ca actiunea de elimanare a cladirii din peisajul urbei a fost facuta pe baza unei autorizatii de demolare emise de insasi Primaria Capitalei.

Pentru a nu parea “criminali”, cei responsabili de acest act au declarat ca fatada cladirii demolate ar putea fi reconstruita si integrata in noua constructie.

Primaria Capitalei a declarat ca “in urma verificarilor efectuate de catre reprezentantii Directiei Control din cadrul Directiei Generale de Politie Locala si Control General, la imobilul din str.Selari nr.14, sector 3, s-a constatat ca se executa lucrari de construire in baza Autorizatiei de Construire nr. 539/1015522/25.08.2011, emisa de Primaria Municipiului Bucuresti, prin care s-aaprobat demolarea constructiei existente, reconstructie, restaurare si conservare imobil cu functiune mixta, rezultand o cladire cu regim de inaltime S+P+2E+3E“.

Adrian Craciunescu, arhitectul care a facut studiul istoric pentru demolarea cladirii a declarat pentru HotNews.ro ca a dorit pastrarea fadei originale, insa aspectele tehnice ale noului imobilul nu i-au permis aceasta “obraznicie”.

Eu am facut studiul istoric pentru aceasta cladire. Corpul de la strada al casei – parterul si primul etaj – a fost facut intre anii 1840-1870. Etajul al doilea a fost facut la sfarsitul secolului XIX. Din constructia veche insa nu a mai ramas decat fatada de la etajul I. Parterul a fost modificat. Prin studiul istoric am cerut pastrarea fatadei si a pivnitelor de la subsol. Din expertiza tehnica facuta de proiectanti a reiesit ca fatada cladirii nu putea fi pastrata. Vor fi pastrate doar pivnitele, iar fatada demolata va fi refacuta. Cladirea noua va avea aceeasi inaltime ca si imobilul demolat“, spune Adrian Craciunescu.

Florin Balteanu, reprezentantul Observatorului Urban al Uniunii Arhitectilor din Romania, sustine ca potrivit regulamentului de construire din Centrul Istoric, imobilul ar fi trebuit conservat si pus in valoare:

Potrivit PUZ Centrul Istoric, regimul de interventie reglementat este restrictiv (intr-o scara care arata astfel: permisiv-atenuat-elastic-restrictiv-sever-drastic). Acestui regim ii corespunde tipul de interventie: “conservare, restaurare si punere in valoare“, spune acesta.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, a declarat ca va face plangere penala.

Sursa: HotNews.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *