Cine mai cumpără azi terenuri

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Principalele achiziţii sunt făcute de retaileri şi cei din segmentul industrial

Absenţa unei cereri solvabile din partea cetăţenilor face neatractivă cumpărarea de terenuri pentru noi dezvoltări rezidenţiale. Singurii care mai fac investiţii în achiziţionarea de terenuri în prezent sunt retailerii, care aleg să-şi mărească reţeaua de magazine şi sectorul industrial, în special partea de depozite.
Dată fiind apetenţa pentru consum a românilor, mulţi retaileri străini au avut afaceri cu profit serios pe plan local, iar faptul că se extind în continuare, chiar şi în criză, este uşor de înţeles. În plus, odată cu ieftinirea terenurilor, mulţi investitori au trecut de la închiriere la cum­pă­rare de terenuri. „Există o tendinţă clară a retailerilor de a-şi mări re­ţeaua de magazine prin achiziţia de teren mai degrabă decât prin închi­riere teren sau unitate comercială în­tr-un parc de retail”, a declarat Laura Bencze, Research Manager la CB Ri­chard Ellis România. Profilul cum­părătorului este confirmat şi de cei de la Euroest, companie cu un bogat portofoliu de terenuri la vânzare. „Toţi cei care au cumpărat terenuri anul acesta prin intermediul Euro­est au fost din segmentul industrial. Destinaţia este de spaţii de depozi­tare, producţie şi logistică. Terenu­rile pentru rezidenţial sunt moarte, singurele cereri fiind pentru loturi mici de case”, a declarat Constantin Pruteanu, agent pe departamentul terenuri al Euroest. „Ultimele tranzacţii încheiate de Euroest pe tere­nuri s-au apropiat de un milion de euro în regiunea Ilfov sau pe centura Capitalei. În ţară, cele mai mari achiziţii de terenuri au fost făcute de retaileri”, a declarat Dragoş Drago­teanu, directorul Euroest.

Cele mai mari achiziţii din zona Capitalei
Cea mai mare achiziţie recentă este cea prin care Interprime Pro­per­ties, parte a grupului suedez Ikea, a cumpărat terenul de 5,1 hec­tare de la Timpuri Noi cu 34,6 mili­oane de euro. Apoi urmează achizi­ţia pe care a făcut-o Medicover de la Global Finance din zona Pipera şi Danubiana lui Tofan, cumpărată de Alexander Hergan cu 21 de milioa­ne de euro, suprafaţa fiind de 83 de hec­tare. Tot aici putem aminti câ­teva din terenurile mai mari vân­du­te de Euroest. Astfel, un fond de in­ve­s­tiţii din Israel a cumpărat în zo­na Cen­turii Sud-Est a Bucureştiului un te­ren de 6,5 hectare, pentru con­struc­ţia unor spaţii de depo­zi­tare, cu aproximativ două milioane de euro. O companie italiană a cum­părat un hectar în Popeşti Leor­deni în vede­rea relocării acti­vităţii din Bu­­cureşti, pe motive de poluare a mediului. Pe DN2 la Afu­maţi, Eu­ro­est a vândut două hectare unei com­panii din Turcia pentru construcţia unui de­pozit de legume-fructe. „Aş aminti şi cele trei hectare vândute unei companii româneşti, care va dezvolta o ba­ză de producţie de con­strucţii metalice în urma ac­ce­sării de fonduri europene”, a de­cla­rat Pruteanu.

Achiziţii în restul ţării

Printre achiziţiile importante din ţară putem aminti Cora, care a cumpărat 3,9 hectare de la Hidrome­ca­nica Braşov cu 12 milioane de euro, Lufkin Industries, care a luat 33 de hectare în Ploieşti West Park, şi De­de­man, care a cumpărat 37 de hec­ta­re de la Tehnofrig Cluj-Napoca. La acestea se adaugă parcelele cumpă­ra­te în mai multe oraşe mari precum Braşov, Iaşi şi Cluj de către Deca­thlon sau achiziţiile Kaufland, Lidl ori Billa. Trecem în revistă în continuare câteva exemple de tranzacţii recente din ţară, furnizate de Cătălin Novac, expert evaluator al fir­mei Darian DRS.
Astfel, în oraşul Timişoara, un re­tailer a cumpărat în luna mai 7 hec­ta­re cu 300 euro/mp. Tot aici amin­tim un teren de aproape 2 hectare cumpărat tot de un retailer pe locul fostei galerii comerciale Terra, cu 400 euro/mp.
În Braşov, Dedeman a achiziţio-nat un teren de 4,5 hectare pe DN13, iar Hornbach unul de 2,2 hectare, amplasat pe DN1, lângă Arabesque.
În Craiova, un teren de 7.000 mp de pe una din platformele industriale a fost cumpărat de un investitor local pentru extinderea capacităţii de producţie, iar în zona showroom-urilor auto a fost achiziţionat un teren de 2,5 hectare cu destinaţie industrială.
În Bistriţa s-au vândut cele 10 hec­tare ocupate de combinatul de pre­lucrare a lemnului. „Se pare că se va încerca dezvoltarea unui cartier rezidenţial cuprinzând şi spaţii co­mer­ciale şi birouri”, a declarat Novac.
În Cluj au fost achiziţionate 3,7 hectAre pentru dezvoltarea unui supermarket de bricolaj. La ieşirea din oraş s-au cumpărat 8.000 mp cu 150 euro/mp. Tot în Cluj s-a vândut terenul de aproximativ 1.700 mp des­tinat iniţial construcţiei unui bloc, cu aviz de P+5, într-un cartier rezidenţial, cu 200 euro/mp.
Sursa: Financiarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *