Chiriaș sau proprietar? Avantaje și dezavantaje

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Majoritatea tinerilor ajung să se confrunte cu întrebarea: Chirie sau rata la bancă pentru următorii 30 de ani? Să fii chiriaș sau să fii proprietar? Fiecare dintre cele două variante are avantaje și dezavantaje.

Chiriaș – avantaje și dezavantaje

Chiria reprezintă o alternativă pentru tinerii aflați încă la început de drum, care nu au încă un plan de viitor format, care nu știu ce carieră vor să urmeze sau unde vor să locuiască. De asemenea, se află într-un moment în care veniturile nu le permit să ia acceseze un credit fără un grad de îndatorare mare, sau nu dispun de avansul necesar pentru a contracta un credit.

În ultimii ani piața muncii este mult mai flexibilă, acum tinerii renunță la un loc de muncă în favoare altora mult mai ușor decât o făceau părinții lor. Din acest motiv ei preferă chiria deoarece le oferă mobilitate. Dacă aleg un alt loc de muncă în partea opusă a orașului, pot să își schimbe și chiria pentru a fi mai aproape de locul de muncă. În același timp, pot accepta un job în afara țării fără să se gândească ce se întâmplă cu locuința lor.

Această flexibilitate este benefică și în momentul în care apar schimbări financiare. O creștere a venitului permite mutarea într-o locuință mai bună, la fel și scăderea venitului oferă posibilitatea schimbării locuinței pentru una mai ieftină. De asemenea, un apartament poate fi împărțit cu alți prieteni și colegi, ceea ce le permite să economisească pentru un viitor avans, dacă vor decide să achiziționeze o locuință.

Un alt avantaj la chiriei este faptul că, de obicei, toate cheltuielile pentru reparații sau pentru înlocuirea pieselor de mobilier sau a electrocasnicelor cad în sarcina proprietarului.

Dezavantajul de de a fi chiriaș este lipsa unei stabilități. Proprietarul se poate decide că nu mai dorește să închirieze apartamentul, sau decide că dorește să îl vândă. Un alt dezavantaj este cel financiar: chiria este mai mare decât rata, iar dacă nu doresc să aibă colegi de apartament, atunci sumele sunt destul de mari.

Bogdan Lucaciu, SENIOR BROKER I TEAM LEADER ne spune că din experiența lui avantaje pe care le-a descoperit sunt: o mai mare mobilitate, diversitate, dacă prețurile scad poți oricând să te muți în condiții similare la un preț mai scăzut, eviți îndatorarea pe termen mediu și lung. Pe de altă parte dezavantajele sunt: că poți să fii forțat să te muți, depinzi de piață, nu poți personaliza orice apartament, imposibilitatea achiziționării anexelor ( loc de parcare).

Proprietar – avantaje și dezavantaje

Familiile tinere sau cele care decid că își doresc un copil sunt cele care fac de obicei trecerea de la chirie la apartament.

Românii sunt europenii cu cel mai dezvoltat simț al proprietății, ceea ce ii face sa renunțe la a sta în chirie, în favoarea cumpărării unei proprietăți. Astfel, există Programul Prima Casă ce facilitează obținerea unui credit ipotecar și vine în ajutorul tinerilor care doresc să își achiziționeze o locuință.

Din punct de vedere financiar, rata este mai mică decât chiria, iar dacă apar probleme financiare grave, apartamentul se poate vinde, se achită creditul și proprietarii pot deveni din nou chiriași. De asemenea, se pot muta temporar la părinți și apartamentul să îl închirieze pentru a putea plăti rata. Astfel, există mai multe opțiuni în cazul deținerii unei locuințe.

Cel mai mare avantaj al cumpărării unei locuințe este stabilitatea. Locuința este un bun ce îl achiziționezi o dată în viață. Avantajul de a fi proprietar este reprezentat de siguranța unui acoperiș, fără să existe riscul de a fi dat afară. Un alt avantaj est reprezentat de faptul că de la la lună la lună, cu fiecare rată achitată locuința este tot mai mult proprietatea ta.

Printre dezavantajele achiziționării unei locuințe este faptul că, de cele mai multe ori ratele la bancă sunt variabile, depind de cursul valutar sau de ROBOR și pot reprezenta o provocare pentru bugetul familiei. De asemenea, pot apărea cheltuieli neprevăzute cauzate de întreținerea locuinței.

Bogdan Lucaciu, SENIOR BROKER I TEAM LEADER ne spune că din experiența lui avantaje pe care le-a descoperit sunt: drept de proprietate, profit, personalizarea spațiului, posibilitatea achiziționării anexelor. Pe de altă parte dezavantajele sunt: că nu poți schimba locația, responsabilitate părților comune, îndatorarea pe termen mediu și lung, riscul devalorizării imobilului.

În concluzie, atât statutul de chiriaș cât și cel de proprietar are avantaje și dezavantaje, depinde de planurile fiecărei persoane, de țelurile personale, de statutul financiar la un moment dat. Situația profesională și personală vor oferi fiecăruia indicii privind cea mai bună alternativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *