Ce trebuie să știi înainte să închiriezi o locuință

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Închirierea unei locuințe este un pas important și care te poate pune în fața unor situații noi, despre care poate doar ai auzit. De aceea e recomandat să ai în vedere câteva sfaturi importante, pentru ca acest proces să se desfășoare cât mai ușor și rapid. Mai jos poți găsi 6 sfaturi care să-ți fie de folos când vrei să iei un apartament în chirie sau o casă.

1. Bugetul pentru apartamentul de închiriat

Primul sfat legat de închirierea unui apartament este să-ți stabilești un buget pe care să-l ai în vedere. Acesta trebuie să cuprindă în primul rând costul chiriei propriu-zise, adică suma pe care o vei plăti lunar proprietarului apartamentului. În al doilea rând, bugetul de chirie trebuie să cuprindă costurile utilităților. Acestea se referă la facturile de întreținere, de curent, gaz, cablu TV etc. Cel mai frecvent acestea se achită lunar.

Nu în ultimul rând, atunci când îți cauți chirie, bugetul trebuie să cuprindă eventualele cheltuieli de reparații, amenajare, redecorare. Acestea le vei face cel mai probabil pe cont propriu, dar uneori se pot deduce din suma datorată proprietarului. Având aceste calcule, vei putea să te raportezi la venitul tău și să stii limita în care poți să te încadrezi. Astfel, îți vei ușura foarte mult căutarea.

2. Fă o listă cu dotările apartamentului de închiriat

Pregătește o listă cu priorități, adică spații și dotări care ar fi necesare în apartamentul căutat. Fie că e vorba de un living spațios, bucătărie cu aerisire bună, dormitor cu baie proprie, toate acestea te vor ajuta să-ți eficientizezi căutarea. Pune-le pe toate acestea pe o listă de dorințe legate de chiria căutată. Astfel, îți va fi mai ușor să faci o selecție când vei vedea oferte propriu-zise.

3. Cere recomandări referitoare la chirii

Există multe posibilități în ziua de azi de a găsi apartamente de închiriat, dar recomandările pot fi mult mai valoroase. Cunoștințele sau prietenii te pot ajuta cu sfaturi, dar recomandările cele mai utile vin de la o agenție profesionistă ce are un portofoliu bogat de oferte și poate afla cu mult înaintea altora de oferte foarte bune.

4. Analizează cartierul în care cauți apartament de închiriat

Analizează cu atenție zona ori cartierul în care cauți apartament de închiriat. Fiecare are cu siguranță preferințe pentru un anumit cartier, în principal legate de accesul spre destinațiile zilnice. Fie că e important să fii aproape de birou, școală, instituții ori zone de distracție, poziționarea e importantă pentru drumurile zilnice. De asemenea, ține cont de vecinătățile imediate ale blocului unde se află apartamentul de închiriat și vezi dacă ai magazine, parcuri, stații de transport în apropiere. De asemenea, dacă ești conducător auto, verifică și situația locurilor de parcare.

5. Ia în considerare tot blocul în care se află apartamentul

Dacă îți cauți chirie într-un apartament, e bine să ții cont de întreaga clădire în care se află acesta. Observă starea spațiilor comune, a scărilor, a liftului unde e cazul, a zonelor de trecere și de acces. Poți să te uiți și în curtea ori parcarea blocului unde e cazul, să vezi cum sunt întreținute. Analizează și aspectul balcoanelor și a altor elemente de fațadă, să vezi starea lor.

6. Stai de vorbă cu vecinii apartamentului

Vecinii pot fi o sursă valoroasă de informații, atât cei din apartamentele vecine celui pe care vrei să-l închiriezi, cât și cei aflați pe același palier ori cei aflați deasupra, ori dedesubt. E posibil să fie persoane gălăgioase ori persoane cu program de muncă opus celui de-al tău. Încearcă să-ți dai seama dacă te vei putea înțelege atunci când te vei muta în chirie în apartament ori dacă vei putea apela la ei în caz de nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *