Ce se mai intampla cu piata constructiilor din Romania

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Piata imobiliara este, prin definitie, complexa si pluriforma. In caz de recesiune, insa, piata imobiliara devine atat de imposibil de complexa si de pluriforma incat analizele definitive cad, inevitabil, sub incidenta efemerului. Suntem pusi in situatia problematica de a lansa judecati de valoare in contextul in care, deocamdata, nimic nu este sigur.

Stim, in linii mari, ca preturile apartamentelor sunt in crestere. Mai stim ca piata birourilor este pe cale de a fi resuscitata, a doua parte a anului 2011 cunoscand o augmentare considerabila a numarului de tranzactii. Piata terenurilor o duce relativ bine, retailerii achizitioneaza spatii pentru a-si extinde lanturile de hiper- si supermarketuri, iar industria auto aduce, in acest sector, beneficii deloc neglijabile.

Suntem informati, insa, ca segmentul constructiilor nu o duce atat de bine. In luna martie s-a inregistrat o scadere de 1,8% fata de luna precedenta, acest sector intrand, astfel, intr-un picaj constant.

Scaderi deloc neglijabile au mai fost inregistrate in Slovenia (-7,4%), Portugalia (-5,1%), Bulgaria (-3,1%), si in Ungaria (-2,8%). Marea Britanie, Germania si Slovacia au cunoscut, in schimb, cresteri considerabile in acest sector, de 15,8%, 6,2% si, respectiv, 5,6%.

Raportat la luna martie 2010, constructiile au scazut in Romania cu 2,6%, in timp ce in zona euro a fost inregistrata o scadere de 4,9%, iar la nivelul blocului comunitar de 2,7%. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Polonia (23,5%), Germania (16,2%) si Suedia (6,2%), scaderi majore cunoscand Spania (-38%), Slovenia (-30,8%) si Bulgaria (-19,1%).

Acestea sunt informatiile de care dispunem in acest moment, informatii care, desi pertinente, nu ne ofera libertatea sau luxul de a face judecati de valoare decat in masura in care ne multumim cu pseudo-concluzii inoperante. Chiar daca nu ne asteptam la opinii sau analize absolute, piata imobiliara fiind mult prea dinamica pentru a permite incorsetari definitive, ne asteptam, totusi, la rapoarte relativ stabile. Situatia este, cel putin deocamdata, mult prea ambigua pentru gustul nostru.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *