Cauzele cererii scazute de locuinte

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cererea de locuinte se pastreaza la un nivel scazut iar specialistii de pe piata imobiliara au identificat cateva dintre cauzele acestui fapt. In primul rand dezvoltatorii trebuie sa-si reduca pretentiile, oferind locuinte la preturi competitive. Apoi este necesara o crestere a nivelului de trai corelata cu o crestere economica. In fine, reintoarcerea investitorilor in piata va veni odata cu stabilizarea acesteia.

Preturi corelate cu veniturile populatiei
Pretul pe care romanii si-l permit pentru achizitia de locuinte este cuprins intre 35.000 si 70.000 de euro, care sa se incadreze in <Prima Casa>. Preturile trebuie corelate cu salariile. Noi avem 10-20 de cereri pe saptamana si clientii ni se plang ca nu exista oferta de locuinte pe care sa si-o permita. Daca oferi preturi competitive poti sa vinzi. Noi am vandut 90% din locuinte de pe hartie, nu s-a mai intamplat acest lucru din 2007“, declara Andrew Prelea, presedintele Ozone Homes, dezvoltatorul unui proiect imobiliar in Nordul Bucurestiului.

Nivelul salariilor nu a mai crescut
O alta cauza pentru care cererea se pastreaza la un nivel scazut o reprezinta faptul ca in ultima perioada salariile nu au mai crescut. Desi exista dezvoltatori care ofera locuinte sub costul de executie al proiectelor, veniturile populatiei sunt in continuare reduse si in loc sa speculeze situatia din piata, romanii sunt rezervati in ceea ce priveste achizitiile.

Au disparut investitorii
Pe o piata aflata in continua scadere, unde numarul tranzactiilor a scazut de la 500.000 in 2008 la 350.000 in prezent, domneste pesimismul, iar investitorii asteapta vremuri mai bune. Analistul imobiliar Radu Zilisteanu declara in acest sens ca: “Acele 150.000 de tranzactii care au disparut au fost cele realizate de investitori. Au ramas pe piata doar cei care sunt interesati sa cumpere pentru a locui“.

Sursa: business24.ro

Echipa BLITZ Imobiliare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *