Cât te costă să devii proprietar în România?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
proprietar costuri

Dacă încă mai ai dubii și nu știi încotro – ”proprietar sau chiriaș” hai să punem în balanța cele două opțiuni și să vedem care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia și cât costă să devii proprietar în România. În cele din urmă răspunsul va veni firesc și se va rezuma la constatarea ”oare îmi permit să nu fiu?”

Cea mai facilă modalitate de a accesa o locuință, care implică și cele mai puține costuri investiționale este chiria. Răspunzi unui anunț, programezi o vizionare și dacă îți place locuința, plătești o chirie în avans și o garanție, plus comisionul agenției care poate fi 100% dintr-o chirie lunară. 

Chiria îți poate oferi o mobilitate mare din punct de vedere locativ, un oarecare grad de confort, dar și mai puține bătăi de cap. Asta deoarece te expune unui număr mai redus de riscuri. În eventualitatea în care îți pierzi locul de muncă sau îți scad veniturile, este mai potrivit  să locuiești cu chirie. Ai mai puține de pierdut! 

Către chirii ieftine se îndreaptă mai ales tinerii care părăsesc casa părintească și sunt la prima lor locuință pe cont propriu. Fiind la început de drum, nu-și permit cheltuieli prea mari și nu pun mare preț pe confortul casnic sau calitatea dotărilor sau vechimea mobilierului, ci pe sentimentul de libertate și independență nou dobândite. 

Cu trecerea timpului însă chiria poate fi o cheltuială pură. La sfârșitul perioadei de închiriere, locuința rămâne în proprietatea proprietarului, iar tu trebuie s-o iei de la capăt. În plus, în România, chiriașii nu sunt avantajați de legislație, deoarece ești expus fluctuațiilor, proprietarul putând mări oricând chiria. 

Așadar închirierea nu este o opțiune pe termen lung. Făcând niște calcule sumare, după 10+ ani de stat cu chirie, cei mai mulți constată că în tot acest răstimp, cu banii dați pe chirie ar fi achitat aproape integral o garsonieră! 

În plus, contextul a devenit favorabil achiziției de locuințe. După criza din 2008, să cumperi o locuință în detrimentul locuirii cu chirie a devenit mult mai atractiv. Prețurile au scăzut și veniturile medii au crescut, iar condițiile de creditare s-au îmbunătățit, ceea ce în cazul unor locuințe înseamnă o rata comparativă cu chiria. 

Ajungi așadar inevitabila întrebare ”Când îți cumperi și tu propria ta casă”? O locuință personală îți oferă avantajul stabilității și faptul că o poți renova, amenaja și modifica cum îți place, având posibilitatea de a o personaliza după nevoi și preferințe. Acest lucru însă implică niște costuri la un al nivel. 

Cum știi dacă ești pregătit să faci pasul cel mare? 

Cei mai mulți tineri achiziționează prima lor casă cand au deja o familie, sau sunt pe punctul de a-și întemeia una, când au acumulat economii și au un plan de achiziție. Și nu în ultimul rând când au o disciplină financiară.

Asta deoarece să să devii proprietar costă. Haideți să aflăm care sunt costurile aferente statutului de proprietar în România. 

Ce costuri ai ca proprietar? 

Pe hârtie totul sună bine, mergi la bancă, afli cât e suma maximă pe care o poți împrumuta cu veniturile actuale și apoi în funcție de bugetul pe care ți-l permiți, începi să cauți casă. Asta dacă ai și avansul pregătit prin economii consistente timp de câteva luni sau poate chiar ani. O altă modalitate de a face rost de avansul de casă este împrumutul de la rude și cunoștințe. 

Pe lângă costurile creditului ipotecar, respectiv rata lunară de achitat pentru următorii 25-30 de ani, compusă din dobândă plus principalul de rambursat ai, ai, la acordare, comision de analiză credit, apoi taxe de administrare cont și nu în ultimul rând: 

  • asigurarea de viață obligatorie și
  • asigurarea locuinței – PAD obligatorie și facultativă.

Pentru toate aceste costuri poți face o simulare la banca creditoare.  În afară de această cheltuială majoră pentru următorii 25-30 de ani, fii pregătit cu restul cheltuielilor. Acestea sunt: 

Comisionul agenției imobiliare

Atunci când apartamentul găsit nu este în reprezentare exclusivă la proprietar, și cumpărătorul va achita partea lui de comision la încheierea tranzacției, care poate fi între 1 și 2 la sută din valoarea imobilului. Altfel poți găsi și la agenții oferte cu comision zero sau cu comision redus.

Taxele notariale- taxele de intabulare și onorariul notarului 

Pentru a afla cuantumul acestor cheltuieli vezi diverse calculatoare pe site-urile notarilor care pot să difere de la notar la notar și mai pot să difere în funcție de forma de achiziție prin credit ipotecar sau programul Noua Casă: 

De regulă, taxa de intabulare a ipotecii constă într-o sumă fixă de 100 lei pentru fiecare număr cadastral plus 0,1% din credit, iar onorariul notarial constă dintr-o sumă fixă plus una procentuală. Spre exemplu, la 40.000 euro ai 575 lei plus 0,32% din ce depășește 100.000 lei iar la 100.000 euro ai 895 lei plus 0,13% din ce depășește 200.000 lei.

Imediat ce închei cu aceste cheltuieli și primești cheile de la casă pe mână, încep restul cheltuielilor de proprietar încă din prima lună! 

Cheltuieli cu renovarea și amenajarea locuinței

Dacă nu ai cumpărat un apartament nou, cel mai degrabă vei vrea să-l renovezi sau să faci minore cosmetizări. 

Așadar pe lângă rata lunară și după caz chiria unde mai stai, vei avea în plus cheltuieli de reparații și amenajare. Îți poți stabili un buget de renovare, în funcție de anvergura lucrărilor pe care ești dispus să le faci, sau pe care le necesită noua ta locuință. 

Îți recomandăm să discuți cu prieteni și cunoștințe care au trecut printr-o renovare recent ca să afli care sunt costurile la zi. Materialele de construcție s-au scumpit cu 20-50 la sută în ultimele 6 luni, la fel și mâna de lucru. Altfel spus, întreabă-te dacă poți susține cheltuieli de minim 2.500-3.500 de Euro lunar timp de 4-6 luni cât pot să dureze lucrările de renovare? 

Citește și acest articol ca să-ți faci o idee despre cât costă și ce presupune o renovare

Sau dacă ai cumpărat un apartament nou și semifinisat, vei avea cheltuieli de finisare, care pot fi sau nu incluse în prețul de achiziție a apartamentului. 

La cheltuielile de renovare/finisare mai adaugă desigur și cheltuielile de amenajare – mobilier, decorațiuni, corpuri de iluminat, draperii, și multe altele. Sau dacă te muți cu mobilier mai vechi, fii prevăzător cu bugetarea cheltuielilor de mutare care nu sunt neglijabile și costă câteva sute de euro. 

Cheltuieli de întreținere 

Pe lângă toate cheltuielile contabilizate până acum mai adaugă și facturile care vor începe să-ți curgă din cutia poștală, imediat ce reușești să transferi contractele de utilități pe numele tău. Piața furnizorilor de energie electrică și gaze s-a liberalizat de curând și vei avea în primul an niște tarife preferențiale, iar asta înseamnă cheltuieli ceva mai mici. 

Ia însă în calcul cheltuielile cu fondul de rulment al blocului, fondul de reparații, eventualele schimbări de țevi de gaze, instalare de noi apometre sau cu anveloparea blocului. Acum că ești proprietar, toate aceste cheltuieli de care nu prea aveai habar în calitate de chiriaș, îți revin ție! 

Impozitul pe bunuri imobile 

Începând cu următorul an de când ți-ai declarat proprietatea la direcția de impozite și taxe locale, va trebui să achiți un impozit pe proprietate. Pentru imobile rezidențiale cota impunerii este între 0,08% – 0,2%, care se aplică la valoarea impozabilă a proprietății. Această cotă este stabilită prin hotărâre de consiliul local al localității în care se află proprietatea. Spre deosebire de alte țări, în România aceste sume sunt destul de mici. 

Cum ți s-au părut cheltuielile? Mici sau mari sau suportabile? Merită să devii proprietar? După ce parcurgi acest articol vei afla singur răspunsul la această întrebare și dacă răspunsul este ”Da, desigur”, contactează-ne pentru a demara operațiunea de împroprietărire! Avem cele mai avantajoase oferte de apartamente în 11 orașe din România, cu și fără comision, pe care le poți viziona chiar astăzi! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *