BNR va implementa noile reguli de creditare in noiembrie

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Reprezentantii BNR au declarat recent ca noile norme de creditare vor fi implementate in luna noiembrie a acestui an. Cu toate ca modificarile de regulament nu au fost inca facute publice, oficialii institutiei financiare se pregatesc intens de aplicarea noilor exigente in acordarea de imprumuturi.

Noul regulament de creditare este intr-un stadiu aproape final, dar schimbarile nu sunt inca suficient de clare incat sa fie facute publice.

Discutia cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), care a cerut, in principal, eliminarea modificarilor de acordare a imprumuturilor prin intermediul Prima Casa, a adus multe elemente noi care trebuie introduse in noul set de reguli.

Regulamentul privind creditarea o sa intre in vigoare din noiembrie, asa ne asteptam. O sa facem publica varianta finala in momentul in care o sa incorporam toate observatiile pe care le consideram complementare textului. Deocamdata lucram noi in interior la el, discutia cu ARB s-a purtat. Dansii au facut mai multe propuneri, unele mai curajoase, altele mai de compromis. O sa vedem pana unde putem merge cu reglementarea. Suntem in discutii la Banca Nationala si acestea vor continua, discutiile noastre interne. Discutii se poarta intre directiile din BNR si apoi vor fi discutii la nivel de consiliu de administratie, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

Atunci cand vorbeste despre propunerile curioase ale ARB, Bogdan Olteanu se refera la faptul ca interesele bancii centrale nu au cum sa coincida cu cele ale bancilor comerciale, care sunt axate pe profit si, din punctul acesta de vedere, nu au niciun interes sa ingreuneze procesul de creditare. BNR, de cealaltă parte, este responsabila cu pastrarea echilibrului bancar. Aşadar, toate calculele bancilor sunt facute in functie de riscul de dobanda si riscul de venit.

Noi ne asumam foarte clar ca descurajăm acele credite care nu pot fi rambursate. Nu urmarim sa descurajam creditele care pot fi rambursate, dar creditele care nu pot fi rambursate nu au beneficiu social, ci au cost social. Nu exista niciun interes din punct de vedere public ca acele credite sa fie acordate. El nu e un regulament de constrangere a creditarii, ci de constrangere a acelei creditari care nu poate fi rambursate, a spus Olteanu.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, solicitantii fiind obligati sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *