Bancile scot la vanzare peste 2.000 de imobile executate silit

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Suntem informati ca piata imobilelor executate silit este intr-o stare de trista efervescenta aproape nemaintalnita pana acum. Spunem „trista” fiindca locuintele scoase pe piata din considerente juridice se vand la preturi de cele mai multe ori ridicole, cetatenii romani descurcareti fiind la curent cu toate micile tertipuri la care trebuie sa recurga pentru a sabota licitatiile.

Nu mai putin de 2.200 de case, terenuri, spatii comerciale si fabrici sunt scoase, in acest moment, la vanzare pe site-urile celor mai pertinente institutii financiare locale, numarul anunturile publicate fiind mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu alte cuvinte, 2010-le a scos pe piata mai putin de 1.000 de imobile executate silit.

In ciuda faptului ca reprezentantii institutiilor financiare au incercat sa pastreze intacte preturile acestor imobile, cresterea stocului de locuinte executate silit si numarul redus de romani dispusi sa tranzactioneze cu bancile i-au obligat sa reduca valorile in mod abrupt si dramatic.

Conform declaratiilor executorilor bancari, bunurile executate silit se vand la a patra sau a cincea licitatie, si abia dupa ca institutia financiara a renuntat la pretul minim initial.

Am observat o crestere a numarului de persoane interesate de bunuri executate silit, mai ales acolo unde anunturile au inceput sa fie publicate si in publicatii regionale“, comentează un executor bancar, desi aceasta declaratie este infirmata de numarul redus de tranzactii.

Numarul bunurilor recuperate de la clientii rau-plat­nici continua sa creasca exponential deoarece, odata cu anunturile noi, sunt reluate si multe din licitatiile din lu­nile anterioare.

O dovada in acest sens este pretul re­dus cu 75% fata de evaluarea initiala pentru majoritatea imobilelor scoase la vanzare.

Bancile nu sunt deloc fericite sa faca pe agentii imobiliari. Nu sunt deci deloc fericite sa execute garantiile, pentru ca asa isi taie din veniturile viitoare. Nu in ultimul rand, prin executie, bancile risca sa nu isi recupereze investitia. Daca este vorba, de exemplu, despre un imobil cumparat in anii 2007 – inceputul lui 2008, cand preturile erau la varf, iar valoarea s-a injumatatit intre timp, debitorul nu a apucat sa plateasca foarte mult din credit, iar banca e posibil sa nu isi recupereze suma prin executare., spune analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Mai mult decat atat, potentialii cumparatori specializati pe dinamica licitatiilor pot face in asa fel incat institutiile financiare sa fie nevoite sa reduca pretul locuintelor scoase la vanzare, ajungadu-se la tranzactii de pe urma carora bancile nu-si pot recupera costurile.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *