Bancherii se asteapta la noi scaderi ale preturilor de pe piata imobiliara

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Conform unu sondaj realizat de BNR, bancherii sunt convinsi ca recesiunea inca nu a trecut si ca ne asteapta vremuri grele, aceste predictii sumbre venind in totala contradictie cu optimismul oficialilor guvernamentali.

Chiar daca am vrea sa credem intr-o stabilizare a economiei, realitatea ne demonstreaza in fiecare moment ca proverbiala lumina de la capatul tunelului este o iluzie.

Doua treimi dintre reprezentantii institutiilor financiare au remarcat o scadere considerabila a preturilor pe piata imobiliara, in timp ce o treime se asteapta la plonjoane dramatice si in viitorul apropiat.

Suntem informati, via Ziarul Financiar, ca BNR realizeaza astfel de sondaje trimestrial, sondaje la care participa cele mai relevante 10 institutii financiare de pe piata din Romania.

Pesimismul bancherilor persista in ciuda faptului ca programele de creditare au devenit mai indulgente. Cetatenii romani se dovedesc a fi mai mult decat sceptici, preferand sa astepte vremuri mai bune decat sa riste investind intr-o piata fluctuanta si problematica.

Conform unui articol publicat de Money.ro, starea pietei imobiliare este, in cel mai bun caz, modesta, singurul segment care a inregistrat cresteri pozitive in acest an fiind cel al apartamentelor. Restul, asa cu era de asteptat, cade inca sub incidenta scaderilor mai mult sau mai putin considerabile.

Cu exceptia municipiului Cluj-Napoca, unde s-a inregistrat o scadere de1,6% a preturilor apartamentelor vechi, acest sector imobiliar a cunoscut, la inceput de 2011, doar valori pozitive. Astfel, cea mai mare crestere a fost inregistrata in Constanta (2,7%), in timp ce Bucurestiul a inregistrat o majorare de doar 0,8 %. Timisoara (1,5%), Brasovul (0,8%) si Iasi-ul (0,5%) au cazut si ele sub incidenta cresterilor pozitive, chiar daca valorile nu au fost iesite din comun.

In ceea ce priveste apartamentel noi, singurele orase in care s-au inregistrat scaderi mai mult sau mai putin considerabile au fost Iasul (-10,7%) si Brasovul (0,7%). Cea mai mare crestere a preturilor apartamentelor noi a fost inregistrata in Cluj-Napoca, unde sumele solicitate au sarit la +5,3% in primele 3 luni ale anului.

Trecem acum la sectoarele imobiliare care nu o duc atat de bine. Astfel, casele si vilele construite inainte de 1990 s-au vandut, cu exceptia Clujului, unde s-a inregistrat o crestere de 1%, cu preturi tot mai mici. Cea mai mare scadere a cunoscut-o Timisoara (14%). Bucurestiul a inregistrat o scadere de 8,4%, Constanta de aproximativ 6,8%, iar Brasovul de numai 0,8%.

In ceea ce priveste casele si vilele construite dupa 1990, situatia nu este cu nimic mai buna. Cu exceptia Brasovului si a Timisoarei, unde s-au inregistrat cresteri de 4, respectiv 01%, preturile au scazut cu valori cuprinse intre -7,2% in Constanta si -1,8% in Cluj-Napoca.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *