Cum să strângi bani de avans de casă cu schimbări mici în stilul de viață

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Achiziționarea unei case poate fi una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le vei lua în viață.

Presupune însă nu doar decizie, ci și o pregătire prealabilă. În cazul în care nu poți obține suma de avans din alte surse, alocă o perioadă de câteva luni în care să strângi bani pentru avans. 

Suma de avans poate fi de 5% din valoarea locuinței, dacă contractezi un credit prin programul Noua Casă sau de 15% dacă optezi pentru credit ipotecar cu dobândă fixă în primii ani de creditare. 

La această sumă mai adaugă cheltuielile prilejuite de încheierea contractului la notar, evaluarea imobilului, comisionul de analiză și acordare a creditului, de la câteva sute de euro în sus. 

Așadar, stabilește suma mare de care ai nevoie pentru achiziția unui imobil și pornește cu această sumă la drum. 

În dreptul fiecărei oferte de pe site-ul Blitz ai un ”Calculator credit”, unde găsești valoarea avansului și al ratei dec redite lunare: 

Dacă îți dorești un imobil care costă 75.000 de euro, pregătește așadar un avans de aproximativ 55.535 de lei (echivalentul a 11.210 Euro). 

Primul pas în economisirea pentru avansul de casă, este să-ți faci un plan de economii. 

Crearea unui plan de economii este crucială pentru a ajunge la suma necesară pentru avansul la casă. 

Pentru a strânge o sumă de bani ai două strategii la îndemână: fie crești veniturile, fie scazi cheltuielile, sau ambele, ideea este să pui deoparte în fiecare lună o sumă de bani care să te aducă mai aproape de obiectivul tău financiar. 

  1. Crește-ți veniturile

În timp ce economisești pentru avansul la casă, poți încerca să îți mărești veniturile cu ajutorul: 

  • Unui al doilea job part-time sau un job colateral de câteva ore pe săptămână. 
  • Vânzarea unor bunuri de care nu mai ai nevoie 
  • Prestarea de servicii în zona ta de expertiză. 

Economisește banii primiți în plus. Orice sumă de bani pe care o primești în plus, cum ar fi bonusuri la salariu sau bani obținuți din vânzarea unor bunuri, poți să îi depui într-un cont separat pentru economisirea avansului la casă.

  1. Redu costurile lunare: 

Dacă prima strategie nu este una la îndemâna oricui, cea de-a doua – reducerea cheltuielilor – e ceva ce oricine poate să facă, cu puțină disciplină și control. 

Uite câteva tips&tricks care te pot ajuta să economisești sume mici, dar care împreună pot însemna o suma mai mare

Începe prin a înregistra toate veniturile și cheltuielile tale. Analizează cu atenție fiecare cheltuială și vezi dacă există loc de reducere sau eliminare a anumitor costuri. Revizuiește-ți stilul de viață și identifică cheltuielile neesențiale pe care le poți elimina.

Redu costurile lunare prin renunțarea la abonamente sau servicii care nu îți sunt necesare sau prin schimbarea furnizorilor la servicii de telefonie, internet sau televiziune.

Redu cheltuielile la energie electrică și apă: Închide lumina atunci când nu este necesară, oprește aparatele electronice în mod adecvat și repară eventualele scurgeri de apă pentru a reduce costurile.

Schimbă furnizorii de utilități: Poți contracta furnizori de servicii cu tarife mai bune, mai ales că piața energiei și a gazelor s-a liberalizat în România. 

Redu cheltuielile cu alimentele: Planifică-ți mesele săptămânal și fă o listă de cumpărături înainte de a merge la magazin. Acest lucru te va ajuta să eviți cumpărăturile impulsive și să îți gestionezi mai bine bugetul alimentar.

Caută reduceri și oferte: Atunci când faci cumpărături, verifică mereu dacă există reduceri, vouchere sau oferte speciale disponibile. Poți economisi sume semnificative de bani prin așteptarea perioadelor de reduceri sau prin folosirea cupoanelor promoționale.

Înlocuiește obiceiurile costisitoare: Fă o evaluare a obiceiurilor tale și identifică pe cele care implică cheltuieli mari. De exemplu, dacă fumezi, poți renunța la acest obicei pentru a economisi bani și a avea și beneficii pentru sănătate.

Folosește transportul în comun sau mijloace alternative de transport: Dacă este posibil, renunță la mașină și utilizează mijloacele de transport în comun sau bicicleta pentru a economisi bani pe combustibil, întreținere și parcare.

Redu cheltuielile de divertisment: În loc să-ți cumperi cafea de la aparat, prepară-ți o cafea bună acasă, în loc să mergi regulat la restaurante sau la evenimente costisitoare, învață să gătești bine acasă, sau dacă totuși ieși în oraș, stabilește plafon pentru o consumație minimală. 

Din sursele tale suplimentare de venit strângi 250 de euro pe lună, din reduceri de economii alte 250 de euro și uite așa, cu puțin efort și strategie pot pune deoparte o sumă de 500 de euro pe lună. 

În funcție de suma pe care o poți economisi lunar, obiectivul tău de a-ți achiziționa o locuință poate fi mai apropiat sau mai îndepărtat.

O altă sursă de bani pentru avans de casă nouă mai pot fi rudele apropiate și prietenii care îți pot oferi împrumuturi fără dobândă pe care să-i rambursezi după achiziția imobilului. 

Coaching financiar

Dacă întâmpini dificultăți în revizuirea stilului de viață și în alcătuirea unui plan de economii, există pe piață inclusiv servicii gratuite de coaching financiar, care te pot ajuta să stabilești un plan de economii mai eficient și să găsești soluții personalizate pentru a economisi bani pentru avansul la casă.

Cu puțină planificare și disciplină financiară, poți economisi bani pentru avansul la o casă și să începi să îți realizezi visul de a deveni proprietar.