Autoritatile publice sunt obligate sa renoveze cladirile cu suprafete mai mari de 250 mp

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Eficientizarea energetica a devenit prioritara in mediile legislative si executive europene. Se concep si se pun in aplicare strategii peste strategii de reducere drastica a costurilor de mentenanta.

In ciuda faptului ca Romania este, cel putin cultural, mult in urma curentelor de gandire occidentale, simpla noastra prezenta in comunitatea europeana ne obliga la masuri de eficientizare energetica similare.

Conform unei directive europene recent adoptate, autoritatile publice vor fi nevoite sa renoveze anual cel putin 3% din suprafata cladirilor publice mai mari de 250 mp.

In aceast ordine de idei, cei de la Capital ne informeaza ca, in linii foarte mari, costurile pentru izolarea interioara a peretilor unei astfel de cladiri sunt de aproximativ 10.000 de euro.

Romania va fi obligata sa respecte exigentele impuse de aceasta directiva  abia din 2012. Avand in vedere ca multe astfel de cladiri au valoare de monument, lucrarile de izolare termo-energetica vor fi executate doar pe interior,  costurile scazand astfel in mod considerabil.

Costul sistemului de termoizolatie montat la interior este dat de pretul polistirenului extrudat. Data fiind insa grosimea mult mai redusa a acestor placi, comparativ cu cele expandate, costul materialelor utilizate la termoizolarea pe interior ar trebui sa fie mai mic si, in functie de calitatea materialelor folosite, ar trebui sa poata fi incadrat intre 8 si 10 euro/mp de suprafata termoizolata“, a declarat George Bocai, directorul tehnic al companiei Duraziv.

Costul manoperei este mult mai mic in cazul cladirilor cu valoare de monument, si asta datorita faptului ca lucrarile executate doar pe interior nu necesita utilizarea de schele. Acesta este cuprins intre 4 si 10 euro/mp de suprafata termoizolata. Pentru o cladire cu o suprafata la sol de 250 de metri patrati suprafata peretilor este de circa 500 de metri patrati. Astfel, costurile izolarii acestor spatii pot varia intre 6.000 si 10.000 de euro.

Sectorul public acoperă aproximativ 12% din stocul de cladiri, iar termoizolarea acestor imobile ar putea reduce energia consumata cu aproximativ 60%.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *