Andreas Buda, manager vânzări Blitz: ”Oferta la apartamente de închiriat este într-o continuă scădere în Cluj”

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

1. Care sunt cartierele preferate de studenți în Cluj-Napoca? Sunt tentați aceștia să-și caute o chirie în zona periurbană pentru a-și reduce costurile lunare cu chiria? 

Cartierele preferate de studenți sunt Gheorgheni, Zorilor și Mărăști și bineînțeles centrul orașului. Nu sunt neapărat tentati de zona periurbană, într-un procent covârșitor de 90% preferă să stea în zonele convenabile pentru ei, chiar dacă proprietatea nu se ridică la standardele lor de confort. Doar 10% dintre ei merg către zonele periurbane, strict pentru standarde mai ridicate de confort și pentru a se încadra în bugetul disponibil. 

2. Care sunt, în general, locuințele de care sunt interesați studenții? Preferă garsonierele sau optează pentru locuințe mai spațioase unde să locuiască alături de unul sau mai mulți colegi de apartament?

Apartamentele care sunt la mare căutare sunt cele cu o compartimentare de 2 camere decomandate cu prețuri între 420 și 500 Euro dacă sunt 2 persoane, prieteni sau colegi de facultate.

Caută și 3 camere semidecomandate cei care vor sa aibă o zonă comună, mai ales dacă sunt prieteni buni și își permit un apartament de 550-650 Euro. 

Sau ultima variantă de 3 camere decomandate sunt căutate de cei care vor doar să împartă cheltuielile cu chiria, în cazul acesta vorbim de chirii între 600 și 750 Euro.

3. Care este, în medie, chiria pe care sunt dispuși să o plătească în Cluj-Napoca studenții?

Dacă este student și caută ceva pentru a sta singur, își va dori cel mai probabil o garsonieră de aproximativ 300 de Euro. Dacă vorbim de un apartament de 2 camere decomandate, media proiectului este de 450 Euro. La un apartament de 3 camere bugetul disponibil este de 600 Euro.

4. A fost cererea pe chirii mai mare în lunile de vară? Cum a oscilat oferta de-a lungul timpului? 

Pe tot parcursul anului a fost o creștere pe partea de cerere, însă în perioada de vară aceasta a crescut exponențial cu 40-50 de procente.

Pe perioada anului avem o tipologie diferită de clienți. În ianuarie – martie, își cată chirii mai degrabă medici rezidenți și familiști. În aprilie-iunie sunt interesați de chirii familiștii și cuplurile sau persoanele singure. Iulie-septembrie e sezonul studenților. Iar în octombrie – decembrie revin la căutări familistii, cuplurile și persoanele singure. 

Cererea a fost mereu în creștere însă oferta e tot mai scăzută. În ultimii doi ani, oferta a fost într-o continuă scădere. Dacă de ex. acum 2 ani aveam pe site 700-900 de oferte active, acum avem doar 250 de oferte. Ofertele de închiriere au scăzut drastic cu 75%.