Alba Iulia: potențial turistic și piață imobiliară locală

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Alba Iulia este un oraș plin de farmec în orice perioadă a anului, dacă vrei să-l vizitezi ca turist, și un oraș plin de oportunități, dacă vrei să investești pe piața imobiliară locală.

Alba Iulia este un oraș în continuă dezvoltare, cu o populație de aprox. 63 de mii de locuitori, conform ultimului recensământ din 2011. De mai bine de 10 ani, dezvoltatorii au remarcat potențialul acestui orășel și au început să-l dezvolte frenetic.

Alba Iulia s-a dezvoltat imobiliar semnificativ în ultimii ani. S-au construit noi ansambluri rezidențiale, iar oferta de apartamente și case s-a extins. De asemenea, s-au dezvoltat și zone comerciale și industriale în jurul orașului.

Distanțele relativ mici față de orice alt oraș important din România – 340 de km față de București, 70 km de Sibiu, 100 km de Cluj, – au ajutat orașul să se extindă și să se dezvolte.

Piața imobiliară din Alba Iulia este o piață cu un potențial mare, deoarece se bucură de niște avantaje certe.

Infrastructura orașului

Orașul din inima țării se bucură de infrastructura poate cea mai dezvoltată din țară, fiind cel mai avantajat oraș din Ardeal din acest punct de vedere.

Alba este un oraș liniștit, sigur și confortabil, aproape de aeroporturi (Sibiu, Cluj și Târgu Mureș), și brăzdat de o rețea densă de autostrăzi:

  • Coridorul IV Pan European,
  • 2 autostrăzi (A1 si A10), ce facilitează conexiunea între Transilvania și celelalte regiuni ale țării.
  • 2 magistrale rutiere europene (E81 si E68),
  • 2 magistrale feroviare europene (200 si 300) pe care ajungi rapid în orice direcție – Sibiu, Cluj, Târgu Mureș și Timișoara.

Mari producători în zonă

O infrastructură dezvoltată este paradis pentru investitori și producătorii mari care au nevoie să se desfășoară undeva, de preferat ieftin, și unde pot găsi suficiente terenuri pentru spații logistice și industriale.

Din acest motiv Alba Iulia e înțesată de mari producători. Aici au găsit cea mai propice dezvoltare producători mari de vinuri, mezeluri, carne, lactate și condimente. Tot aici își face aproape veacul – cea mai mare concentrație de producători de vinuri din țară, Alba fiind supradenumită și ”țara vinului alb”.

Potențial turistic

Orașul oferă o combinație unică de istorie, cultură și frumusețe naturală, fiind o destinație atractivă pentru vizitatori.

Pe lângă infrastructura de transport fluidă și conectată la toate punctele cardinale de interes, la Alba se află cea mai mare cetate din Sud-Estul Europei.

Cetatea Alba Carolina, un important sit istoric și un complex fortificat impresionant, cu ziduri masive și porți impunătoarea, construită în sec. Al XVIII-lea și restaurată recent din fonduri europene, și atrage peste 120 de mii de vizitatori pe an.

Catacombele Cetății încă mai sunt un mister și o sursă de descoperiri istorice. Acum 3 ani într-unul din tunelurile descoperite au fost găsite peste 4.500 de sticle de vin îmbuteliate, cel mai probabil, în perioada interbelică.

Tot la Alba se țin cele mai mari competiții naționale și internaționale de golf pe cel mai mare și cel mai modern domeniu de golf din România, o investiție privată a unui producător local. Aici mai puteți explora, mergând pe străzi pavate medievale, Catedrala Romano-Catolică și Arcul de Triumf.

Alba Iulia este un oraș-magnet pentru această regiune a țării, interesant de vizitat în orice perioadă a anului.

Piața imobiliară din Alba Iulia

Piața imobiliară din Alba Iulia este în sine o mină de aur pentru micii investitori. Potrivit managerului francizei Blitz Alba Iulia, Bogdan Moga: ”Aproape 50 la sută din apartamentele care se dau spre închiriere sunt afaceri hoteliere pe booking. În doar câteva luni de sezon turistic îți scoți banii cât pentru un an de închirieri pe termen lung”.

Cele mai multe oferte pentru astfel de apartamentele în regim hotelier sunt cerute în două cartiere ale Albei – Cetatea și zona de Centru.

Zona de Centru include Cetatea Alba Carolina și principalele bulevarde și străzi comerciale, tot aici sunt amplasate majoritatea clădirilor istorice și instituțiilor publice.

Iar zona Cetate este situată în apropierea Cetății Alba Carolina, cuprinde case și clădiri istorice, restaurate în stil tradițional. Este o zonă pitorească, care păstrează atmosfera istorică a orașului.

Majoritatea proprietăților ofertite spre vânzare sau închiriere în Alba Iulia sunt situate în cele două cartiere principale.

Potrivit site-ului numbeo.com, veniturile medii ale populației din Alba Iulia sunt cu aproximativ 34,3% mai mici decât ale celor din București, în timp ce chiriile din Alba Iulia sunt mai mici cu 51.4% decât cele din București.

Potrivit indicelui Blitz, prețul mediu de închiriere a unui apartament în centrul orașului Alba Iulia este de aproximativ 261 de euro, iar în zonele periferice prețul este în jurul valorii de 219 euro.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor, în centrul orașului acestea pornesc de la 1.179 de euro pe metru pătrat, în timp ce în zonele periferice, prețul se situează în jurul valorii de 921 de euro pe metru pătrat (Ampoi).

Dacă ești în căutarea unei proprietăți în Alba Iulia, analizează cu atenție criteriile înainte de a lua o decizie. E foarte important ca zona viitoarei tale investiții să se potrivească cu nevoile afacerii tale, astfel încât să asigure confortul și experiențele dorite de către clienți.

Contactează agenții Blitz pentru oferte avantajoase pentru cele mai bune deal-uri din orașul din inima țării – Alba Iulia.