Afacerea imobiliară a viitorului: terenuri pentru instalații fotovoltaice

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Deții un teren care este în prezent nefolosit, altfel spus, este lăsat în paragină? 

Dacă ai un teren neproductiv, poți avea o contribuție semnificativă la generarea de energie durabilă în România și îți poți asigura un venit ridicat, sigur și constant pe termen lung, construind un sistem fotovoltaic pe el.

Popularitatea acestor sisteme a crescut semnificativ în Europa odată cu creșterea prețurilor la energia electrică. Potrivit unui raport realizat de Solar Power Europe, cele 27 state membre ale Uniunii Europene au instalat anul trecut panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 41,4 GW, în creștere cu 47% comparativ cu 2021.

855 de milioane de euro din totalul de 29,6 de miliarde, au fost alocați prin PNRR României, pentru investiții în energie regenerabilă (eoliană și solară). Ținta pusă de guvern, până în 2030, e ca minimum 30,7 % din producția de energie a țării să fie din aceste instalații eco-friendly.

Așadar, prin programul ”Fondul de Modernizare – Panoul Fotovoltaice”, poți obține o finanțare de 20 mil. de Euro, pentru sisteme de panouri fotovoltaice, în limita a 425.000 Euro/MW, 100% din fonduri de stat pentru cheltuielile eligibile. 

Terenul necesar

Hai să vedem ce fel de teren s-ar preta pentru o astfel de instalație. Când achiziționezi sau închiriezi un teren pentru instalații fotovoltaice este important să iei în considerare câteva aspecte, printre care:

  • amplasarea și orientarea terenului, 
  • expunerea solară disponibilă, 
  • accesul la infrastructura electrică și de transport, 

Orientarea ideală pentru terenurile destinate instalatiilor fotovoltaice este spre sud. Aceasta asigura o expunere solară maximă și o producție mai mare de energie solară. Totusi, o orientare între sud-est și sud-vest poate fi, de asemenea, eficientă. Este important astfel sa eviți umbrirea terenului, deoarece aceasta poate reduce semnificativ producția de energie solară.

Pentru un randament ridicat sunt preferate terenurile neproductive sau cele arabile de categoria 3, 4 sau 5 (acestea sunt cele cu sol afectat de fenomene de degradare – sărăturare, acidifiere, eroziune sau exces de umiditate), industriale sau cu destinația carieră. 

Terenul de 5 ha (500 ari sau 50.000 mp) trebuie să fie amplasat sub o linie electrică, iar cele mai mari de 20 ha este bine să aibă o stație electrică de înaltă tensiune în apropiere. 

Pentru a calcula radiația solară, consultă aplicația Atlasul global al radiației solare. Alege pe hartă locația terenului tău pentru a afla numărul mediu de zile însorite pe parcursul unui an, temperatura medie a aerului și temperatura medie de la nivelul solului, alege tipul de instalație și vezi apoi calculul automat al cantității reale de energie solară pe care o poți capta în zona ta în funcție de puterea instalată. 

Ca fapt divers, cea mai mare expunere solară o au terenurile din Africa și Asia, acestea fiind principalul motiv pentru care în deșertul Sahara a fost demarat proiectul DESERTEC. China este în prezent țara care investește cel mai mult în dezvoltarea de parcuri fotovoltaice.  

Ce dimensiune trebuie sa aiba terenul pentru instalații fotovoltaice?

Dimensiunea terenului necesar pentru instalații fotovoltaice depinde de puterea sistemului fotovoltaic. Pentru o instalație fotovoltaica care sa furnizeze o putere de 6 KW, calculăm suprafața necesară: 

Suprafața totala = Suprafața unui panou * Numărul total de panouri

Din fișa tehnica a panoului aflăm dimensiunea panoului, uite un exemplu: L = 1.45 m, l = 0.7

ST = Sp*Np = 1.45*0.7*40 = 40.60 m2

La această suprafață adaugă și spațiul necesar pentru cablarea electrică, căile de acces și alte infrastructuri necesare pentru funcționarea sistemului fotovoltaic, precum și eficienta panourilor solare.

De ce mai ai nevoie pentru construcția unui parc fotovoltaic sunt avizele tehnice, proiectul tehnic și autorizație de construcție, precum și de o formă juridică care să aibă ca domeniu de activitate producția, stocarea și distribuția de energie electrică. 

Dacă nu deții un astfel de teren în proprietate, îl poți obține prin concesiune de la o primărie, sau sub formă de superficie de la un privat (superficie – drept de proprietate asupra construcțiilor sau lucrărilor de pe un teren aflat în proprietatea altei persoane). 

Costurile cu achiziția și instalarea sistemului de instalații fotovoltaice

Utilizarea energiei solare este o modalitate ”ieftină” și la îndemână care ne poate salva planeta de la cataclismul ecologic spre care ne îndreptăm, dacă continuăm să folosim resursele tot mai rare, de energie conventionale. 

În ultimii 10 ani, costurile tehnologiilor de captare a energiei soarelui au scăzut cu peste 70%, astfel încât nu departe sunt vremurile în care echipamentele solare vor costa nu mai mult decât o centrală de apartament. 

În prezent pentru o instalație mică ”de apartament” un kit complet de panouri fotovoltaice, invertor și tablou electric pentru o putere de 3KW/h pornește de la 11.000-12.000 de lei.  

Iar pentru 1 ha de panouri fotovoltaice care poate produce 1,2 MW pe oră, specialiștii estimează investiția la 400.000 – 600.000 de euro. 

Profitul generat de panouri fotovoltaice

Randamentul financiar calculat de specialiști pentru pentru un astfel de parc fotovoltaic este de aproape 15 %, ceea ce înseamnă că de pe 1 ha de PANOURI FOTOVOLTAICE se poate obține un venit net anual de 80.000 de euro brut. Comparativ cu profitul pe care îl poate produce un hectar agricol cu tot cu subvenție, de aproape 2.000 Euro, net, acest profit potențial este unul foarte mare. 

Ești interesat de o astfel de investiție? Consultanții de business Blitz National Investments te pot pune în legătură cu vânzători de terenuri cu autorizație de construcție pentru instalații fotovoltaice, pe suprafața cărora poți dezvolta un parc fotovoltaic cu finanțare integrală din programele de susținere a energiei verde de la Guvern.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *