A inceput Prima Casa, varianta in lei. Ce se intampla cu preturile locuintelor?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit recent bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala. Din totalul acestora, 500 milioane de lei sunt destinati achizitionarii de locuinte construite prin ANL.

Decizia de a acorda credite pentru achizitia de locuinte prin programul guvernamental Prima Casa exclusiv in lei a fost luata de catre Guvernul Romaniei pentru a se elimina riscul valutar.

“Piata imobiliara s-a raportat si se raporteaza la euro, toate preturile publice fiind in moneda unica europeana. Decizia de a acorda imprumuturi Prima Casa exclusiv in lei va introduce un calcul in plus, nu va avea darul de a schimba “ordinea imobiliara”. Pe de alta parte, datorita conditiilor mai aspre in cazul creditelor in lei, va tria serios grupul pretendentilor la o locuinta noua prin Prima Casa. Teoretic, aceasta scadere a numarului de clienti ar trebui sa se reflecte in pretul locuintelor, insa piata imobiliara romaneasca ne-a demonstrat de atatea ori faptul ca are mecanisme proprii de a se echilibra incat nu ne asteptam la scaderi importante de preturi in perioada urmatoare”, a afirmat pentru Efin.ro Leonard Munteanu, specialist marketing la agentia imobiliara Blitz Imobiliare.

Preturile apartamentelor isi vor urma cursul firesc, nefiind influentate de schimbarile din programul Prima Casa. In 2013 piata imobiliara raporteaza o situatie de stabilitate in ceea ce priveste preturile locuintelor comparativ cu anul anterior, scaderea procentuala fiind de 3-4%, a adaugat Leonard Munteanu.

Nici directorul executiv al Alliance Finance Broker, Liviu Andrei, nu considera ca vom asista la reduceri importante de preturi.

“Nu cred ca vom asista la scaderi de preturi mai mari de 3-5%. Cerere exista in piata, iar avansul de doar 5% face din Prima Casa un program foarte atractiv, in special pentru familiile tinere”, a precizat Liviu Andrei.

Consecintele acordarii creditelor Prima Casa exclusiv in lei

Cumparatorii si vanzatorii vor avea de pierdut in prima instanta, ca urmare a deciziei de acordare a creditelor pentru achizitia de locuinte prin programul guvernamental Prima Casa doar in moneda nationala, este de parere director executiv al Alliance Finance Broker.

“Primii vor trebui sa achite o rata mai mare, fata de varianta in euro, iar ceilalti vor a avea mai putini clienti care isi vor permite sa achite ratele pentru creditele in lei si implicit sa obtina de la banci sumele necesare pentru cumpararea unor locuinte la standardele urmarite initial (suprafta, zona, dotari)”, a precizat reprezentantul AFB.

Pentru piata imobiliara, modificarea programului Prima Casa reprezinta un nou test si o repozitionare a ofertelor, considera Leonard Munteanu, care nu crede insa ca se va resimti o scadere importanta a cererii, mai ales in conditiile scaderii ROBOR si implicit a dobanzii pentru creditele in lei.

Locuinte noi sau vechi?

Daca in trecut, cei mai multi dintre romanii care accesau un credit Prima Casa se orientau catre achizitia de locuinte vechi, in momentul de fata lucrurile par sa se fi schimbat.

“Cel putin in ultimul an, peste 60% dintre clientii Alliance Finance Broker care au ales Prima Casa au cumparat apartamente noi. E adevarat ca in anii trecuti raportul era invers, dar se pare ca dezvoltatorii au gasit, chiar daca mai greu, solutii pentru a satisface cerintele clientilor”, a afirmat Liviu Andrei.

Creditul Prima Casa, pe de o parte, si dezvoltatorii de locuinte care nu au avut resurse financiare proprii pentru a finaliza lucrarile, pe alta parte, au facut ca atentia cumparatorilor sa se indrepte mai ales in zona locuintelor vechi.

De asemenea si exemplele negative au facut ca romanii sa se indeparteze de locuintele noi, preferand “racoarea” blocurilor comuniste, confortului nesigur al celor noi, reprezentat de lucrari prost executate, privelisti obturate si santiere vesnic deschise si zgomotoase”, a subliniat reprezentantul Blitz Imobiliare.

Costuri credite Prima Casa in lei

Costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% pe an pentru creditele in lei. Marja include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, insa nu si costul evaluarii imobilului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate si nici comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, dupa caz.

Exemplu de calcul: Dobanda perceputa de BCR pentru creditele Prima Casa este variabila si este formata din ROBOR la 3 luni si o marja standard de 2.3 pentru clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR si 2.5 pentru clientii care nu isi incaseaza salariul intr-un cont deschis la banca.

Astfel, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment este de 1.045 lei (in cazul clientului care isi vireaza salariul intr-un cont BCR).

Pentru demararea creditului, clientii trebuie sa dispuna de un avans de minim 5%, iar banca accepta pana la 3 coplatitori.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *