De ce să cumperi o locuință în faza de proiect și care sunt pașii?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Casele cumpărate în faza de proiect pot fi mai accesibile ca preț în comparație cu cele finalizate și predate la cheie, dintr-un motiv simplu.  

Dezvoltatorii, pentru a-și finanța parțial construcția, oferă prețuri speciale sau reduceri la achiziția locuințelor, pentru a atrage mai mulți cumpărători în stadiul inițial al construcției. 

Aceste prețuri pot fi mai mici cu până la 25%, decât cele ale locuințelor finalizate din aceeași zonă.

Să vedem ce alte avantaje mai poți avea dacă achiziționezi o locuință în fază de proiect. 

Un prim argument este durata de viață a unei case, care este de 50-100 de ani. În blocurile vechi, casele sunt deja îmbătrânite. Dacă cumperi o locuință într-un bloc din anii 80, lași copiilor moștenire o casă aproape de sfârșitul perioadei de exploatare. Ai achitat rate, lună de lună, timp de 30 de ani, iar aceasta nu mai e un bun de valoare, după ce intri integral în posesia ei. Mai e o afacere bună? 

Achiziția unei locuințe noi încă din faza de construcție îți asigură așadar o durată de viață lungă a locuinței, un bun pe care îl poți lăsa ca moștenire copiilor și nepoților. 

În plus, atunci când e vorba de proiecte de nișă, de tip boutique sau de un ansamblu rezidențial foarte bine poziționat, în majoritatea situațiilor, după finalizarea proiectului, toate apartamentele sunt SOLD OUT. Pentru astfel de proprietăți, achiziția în faza de proiect poate fi singura variantă de achiziție. 

Achiziționarea unei locuințe în faza de proiect poate fi, așadar, o bună investiție imobiliară. 

Pe măsură ce proiectul avansează și construcția se apropie de finalizare, prețul locuinței de regulă crește. În cazul în care dezvoltarea imobiliară are loc într-o zonă cu potențial de creștere, prețul locuinței poate să crească cu mult peste nivelul prețurilor medii de pe piață. 

Un avantaj major al cumpărării unei locuințe în faza de proiect sunt cele mai noi tehnologii și materialele de calitate premium, folosite în construcțiile noi. Standardele în construcții din ultimele decenii au crescut odată cu prețurile și preferințele consumatorilor pentru calitate. Încălzire prin pardoseală, geamuri termopan cu 7 camere, finisaje de calitate premium, centrală termică individuală – sunt doar câteva dintre dotările unei locuințe moderne.

Un alt avantaj este posibilitatea de a-ți personaliza casa. Discuta cu dezvoltatorul sau cu echipa de design pentru a alege finisaje, culori, materiale și alte opțiuni

Aceste personalizări pot fi incluse în prețul de bază sau pot reprezenta un cost suplimentar, în cazul unei locuințe în fază de proiect ai mai mult control asupra bugetului și poți alege finisajele. 

Un aspect de care trebuie să ții cont este reputația și credibilitatea dezvoltatorului de a finaliza proiectul, proiectele imobiliarea dezvoltare anterior și termenul de finalizare promis și respectat în proiecte similare. Istoricul și reputația dezvoltatorului este una dintre cele mai mari garanții de execuție. Așadar, analizează cu atenție proiectele din trecut ale dezvoltatorului! 

Pe lângă avantaje, ai desigur și dezavantaje. Riscurile pe care le implică o astfel de achiziție este să ai așteptări nerealiste vizavi de proiect, să nu înțelegi din planuri și schițe exact ce cumperi, sau ca dezvoltatorul să dea pur și simplu faliment. 

În plus, achiziția unei proprietăți în fază de proiect presupune încheierea unui antecontract de cumpărare și plata unui avans, care de obicei este mai mare decât avansul pentru contractarea unui credit la bancă, încă în stadiul de dezvoltare, înainte de finalizarea construcției. Iar din momentul plății, până la mutarea efectivă poate să treacă un timp relativ lung de așteptare! 

Dacă vrei să-ți personalizezi casa și să ai o implicare directă în procesul de construcție, iată câteva aspecte importante de luat în considerare atunci când cumperi o locuință în faza de proiect:

  1. Începe prin a cerceta piața imobiliară pentru a identifica proiectele rezidențiale în curs de dezvoltare care te interesează. Analizează opțiunile disponibile, inclusiv amplasamentul, dimensiunea, caracteristicile și facilitățile oferite de dezvoltator.
  1. După ce ai identificat un proiect care îți place, contactează agentul imobiliar pentru a obține informații suplimentare și pentru a stabili o întâlnire. Discută despre planurile de construcție, termenele, specificațiile, opțiunile de personalizare și modalitățile de plată.
  1. Vizualizează planurile și machetele și studiază-le cu atenție pentru a înțelege exat cum va arăta locuința finalizată. Este important să înțelegi detaliile planului și să verifici dacă se potrivește nevoilor tale.
  1. Rezervarea locuinței. Pentru a rezerva locuința, vei avea nevoie de un depozit care variază în funcție de dezvoltator și de proiect.
  1. După ce ai rezervat unitatea, vei semna un antecontract de vânzare cumpărare cu dezvoltatorul. Asigură-te că citești și înțelegi în detaliu clauzele contractuale, inclusiv termenele de finalizare, costurile și obligațiile părților implicate.
  1. Dezvoltatorii pot avea politici diferite în ceea ce privește plățile. Unele solicită plăți periodice pe măsură ce proiectul avansează, în timp ce altele pot solicita o plată inițială mai mare și restul la finalizare. Asigură-te că ai claritate cu privire la planul de plăți și că dispui de resursele financiare necesare.

Înainte de a lua decizia de semnare a antecontractului, este întotdeauna recomandat să analizezi în detaliu oferta și să consulți un specialist imobiliar pentru a obține sfaturi și informații specifice despre piața locală.