De ce să cumperi o locuință în faza de proiect și care sunt pașii?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Casele cumpărate în faza de proiect pot fi mai accesibile ca preÈ› în comparaÈ›ie cu cele finalizate È™i predate la cheie, dintr-un motiv simplu.  

Dezvoltatorii, pentru a-È™i finanÈ›a parÈ›ial construcÈ›ia, oferă preÈ›uri speciale sau reduceri la achiziÈ›ia locuinÈ›elor, pentru a atrage mai mulÈ›i cumpărători în stadiul iniÈ›ial al construcÈ›iei. 

Aceste prețuri pot fi mai mici cu până la 25%, decât cele ale locuințelor finalizate din aceeași zonă.

Să vedem ce alte avantaje mai poÈ›i avea dacă achiziÈ›ionezi o locuință în fază de proiect. 

Un prim argument este durata de viață a unei case, care este de 50-100 de ani. ÃŽn blocurile vechi, casele sunt deja îmbătrânite. Dacă cumperi o locuință într-un bloc din anii 80, laÈ™i copiilor moÈ™tenire o casă aproape de sfârÈ™itul perioadei de exploatare. Ai achitat rate, lună de lună, timp de 30 de ani, iar aceasta nu mai e un bun de valoare, după ce intri integral în posesia ei. Mai e o afacere bună? 

AchiziÈ›ia unei locuinÈ›e noi încă din faza de construcÈ›ie îți asigură aÈ™adar o durată de viață lungă a locuinÈ›ei, un bun pe care îl poÈ›i lăsa ca moÈ™tenire copiilor È™i nepoÈ›ilor. 

În plus, atunci când e vorba de proiecte de nișă, de tip boutique sau de un ansamblu rezidențial foarte bine poziționat, în majoritatea situațiilor, după finalizarea proiectului, toate apartamentele sunt SOLD OUT. Pentru astfel de proprietăți, achiziția în faza de proiect poate fi singura variantă de achiziție. 

AchiziÈ›ionarea unei locuinÈ›e în faza de proiect poate fi, aÈ™adar, o bună investiÈ›ie imobiliară. 

Pe măsură ce proiectul avansează È™i construcÈ›ia se apropie de finalizare, preÈ›ul locuinÈ›ei de regulă creÈ™te. ÃŽn cazul în care dezvoltarea imobiliară are loc într-o zonă cu potenÈ›ial de creÈ™tere, preÈ›ul locuinÈ›ei poate să crească cu mult peste nivelul preÈ›urilor medii de pe piață. 

Un avantaj major al cumpărării unei locuinÈ›e în faza de proiect sunt cele mai noi tehnologii È™i materialele de calitate premium, folosite în construcÈ›iile noi. Standardele în construcÈ›ii din ultimele decenii au crescut odată cu preÈ›urile È™i preferinÈ›ele consumatorilor pentru calitate. ÃŽncălzire prin pardoseală, geamuri termopan cu 7 camere, finisaje de calitate premium, centrală termică individuală – sunt doar câteva dintre dotările unei locuinÈ›e moderne.

Un alt avantaj este posibilitatea de a-ți personaliza casa. Discuta cu dezvoltatorul sau cu echipa de design pentru a alege finisaje, culori, materiale și alte opțiuni

Aceste personalizări pot fi incluse în preÈ›ul de bază sau pot reprezenta un cost suplimentar, în cazul unei locuinÈ›e în fază de proiect ai mai mult control asupra bugetului È™i poÈ›i alege finisajele. 

Un aspect de care trebuie să È›ii cont este reputaÈ›ia È™i credibilitatea dezvoltatorului de a finaliza proiectul, proiectele imobiliarea dezvoltare anterior È™i termenul de finalizare promis È™i respectat în proiecte similare. Istoricul È™i reputaÈ›ia dezvoltatorului este una dintre cele mai mari garanÈ›ii de execuÈ›ie. AÈ™adar, analizează cu atenÈ›ie proiectele din trecut ale dezvoltatorului! 

Pe lângă avantaje, ai desigur È™i dezavantaje. Riscurile pe care le implică o astfel de achiziÈ›ie este să ai aÈ™teptări nerealiste vizavi de proiect, să nu înÈ›elegi din planuri È™i schiÈ›e exact ce cumperi, sau ca dezvoltatorul să dea pur È™i simplu faliment. 

ÃŽn plus, achiziÈ›ia unei proprietăți în fază de proiect presupune încheierea unui antecontract de cumpărare È™i plata unui avans, care de obicei este mai mare decât avansul pentru contractarea unui credit la bancă, încă în stadiul de dezvoltare, înainte de finalizarea construcÈ›iei. Iar din momentul plății, până la mutarea efectivă poate să treacă un timp relativ lung de aÈ™teptare! 

Dacă vrei să-ți personalizezi casa și să ai o implicare directă în procesul de construcție, iată câteva aspecte importante de luat în considerare atunci când cumperi o locuință în faza de proiect:

  1. Începe prin a cerceta piața imobiliară pentru a identifica proiectele rezidențiale în curs de dezvoltare care te interesează. Analizează opțiunile disponibile, inclusiv amplasamentul, dimensiunea, caracteristicile și facilitățile oferite de dezvoltator.
  1. După ce ai identificat un proiect care îți place, contactează agentul imobiliar pentru a obține informații suplimentare și pentru a stabili o întâlnire. Discută despre planurile de construcție, termenele, specificațiile, opțiunile de personalizare și modalitățile de plată.
  1. Vizualizează planurile și machetele și studiază-le cu atenție pentru a înțelege exat cum va arăta locuința finalizată. Este important să înțelegi detaliile planului și să verifici dacă se potrivește nevoilor tale.
  1. Rezervarea locuinței. Pentru a rezerva locuința, vei avea nevoie de un depozit care variază în funcție de dezvoltator și de proiect.
  1. După ce ai rezervat unitatea, vei semna un antecontract de vânzare cumpărare cu dezvoltatorul. Asigură-te că citești și înțelegi în detaliu clauzele contractuale, inclusiv termenele de finalizare, costurile și obligațiile părților implicate.
  1. Dezvoltatorii pot avea politici diferite în ceea ce privește plățile. Unele solicită plăți periodice pe măsură ce proiectul avansează, în timp ce altele pot solicita o plată inițială mai mare și restul la finalizare. Asigură-te că ai claritate cu privire la planul de plăți și că dispui de resursele financiare necesare.

Înainte de a lua decizia de semnare a antecontractului, este întotdeauna recomandat să analizezi în detaliu oferta și să consulți un specialist imobiliar pentru a obține sfaturi și informații specifice despre piața locală.